Вторник решават за 7-и, 8-и и 12-и клас

Засега вариантът е присъственото обучение за първите три класа да се възстанови за 2 седмици

Вторник решават за 7-и, 8-и и 12-и клас | StandartNews.com

Вторник ще бъде решено дали големите ученици ще се върнат за втория учебен срок. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че отново ще обсъдят със социалните партньори дали първи в клас да се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас.

Засега вариантът е присъственото обучение за първите три класа да се възстанови за 2 седмици. Вълчев допълни, че остава и възможността едно училище да остане затворено по всяко едно време и по свое решение, ако ситуацията е усложнена.

Образователният министър съобщи още, че в 313 училища за учениците от първи до шести клас ще бъде удължен първият учебен срок с две седмици, тъй като през декември са провеждали дейности по интереси.

„Всички училища са квалифицирани като училища с концентрация на уязвими групи”, уточни Вълчев. 

Министърът обясни и че 23% от учителите вече са изявили желание да се ваксинират. При университетските преподаватели процентът е по-висок –близо 30. Там около 5000 от 16 000 са пожелали да си поставят ваксина.

Масовото тестване на учителите с антигенни тестове вече е започнало в градовете, където е създадена организация. По думите на министъра обаче е по-добре това да се случи към края на месеца, за да е по-близко до времето, в което големите ученици ще се върнат в класните стаи. Педагозите обаче могат да откажат да бъдат тествани.

Изпитите за 4-и и 10-и клас, които миналата учебна година бяха отменени, остават.

„Няма основание да ги отменим. Изпитите не би трябвало да притесняват нито учителите, нито учениците. Полезни са за самооценката им”, заяви Вълчев. По думите му сега сме в благоприятен сценарий, но ако обстановката е кризисна, винаги има вероятност да не е проведат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай