Връща ли се онлайн училището? Родители и учители в паника

МОН се подготвя за нова вълна, купува 20 000 таблета. С приоритет са учениците, които чакат изпити

Връща ли се онлайн училището? Родители и учители в паника | StandartNews.com
  • Апартаментът като Дядовата ръкавичка: децата учат вкъщи, родителите в хоум офис
  • МОН се подготвя за нова вълна, купува 20 000 таблета. С приоритет са учениците, които чакат изпити

Хаосът с пандемията подлуди и образователните власти. В момента министерството на образованието и науката подготвя насоки за обучение в условия на пандемия. В него ще фигурират изисквания по отношение на локалните училища, където има ръст на епидемията, както и за национална реакция, в зависимост каква е ситуацията. Има готовност само в отделни населени места децата да останат в дистанционно обучение, или това да важи само за отделни паралелки.С други думи - кои училища в кои населени места ще минават в дистанционен режим, ще се решава на местно ниво. И ако първолачето Петърчо научи по-рано буквичката А от Иванчо, вина ще имат или вирусът, или регионалните здравни управления и РЗИ-та.

Повечето деца така или иначе знаят буквичката А

- затова основната образователна битка е кои от по-големите класове остават у дома.Първи проект на тези насоки вече е готов и през тази седмица ще се изпрати в Министерството на здравеопазването за съгласуване. За 24 август е насрочено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование, на което насоките ще бъдат обсъдени със социалните партньори. На 30 и 31 август т.г. тези насоки и всички други указания за началото на учебната 2021/2022 г. ще бъдат представени пред началниците на Регионалните управления на образованието. Чрез тях те ще стигнат до директорите на всички образователни институции.Засега министерството закупува 20 000 устройства, с които децата могат да се обучават от вкъщи - предимно таблети. Директори на ромски училища обаче изказаха опасения, че не могат да носят отговорност за тях. "Получаваме ги и се подписваме, а след това семействата на нашите ученици ги занасят в заложните къщи", каза директор на ромско училище.   Тъй като до 15 септември има повече от месец, все още е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година. МОН прави всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването. Възможно е отново да се появи схемата, при която децата, на които предстои изпит - тоест седми, десети и 12-ти клас, както и четвъртокласниците, да имат най-голям брой присъствени часове, както протече миналата година.Учители, които са във Фейсбук групата "Педагози", коментират, че втора година дистанционно обучение у дома ще компрометира образованието у нас. "Ако децата имат поредна година домашно обучение, родителите ще избягат от вкъщи. А и ние", пишат педагозите. Според тях домашното обучение лишава децата от пълноценни социални контакти. Учителка, която преподава дистанционно, пише в Туитър, че хлапетата не слушат уроците, не работят по поставените теми, а главно чатят със съученици и играят видеоигри, тъй като не са под наблюдение на преподавателя.

Отчаяни даскали по литература дори помолили учениците си да направят игри

по темите на най-последния учебен материал - авторите Димитър Талев и Димитър Димов. Което е нелоша идея да се накарат децата да научат нещо повече за авторите, върху които и без това ще държат матура.Съвсем различна е обаче ситуацията, ако обучението и тази година е дистанционно. Тук вече има проблем в битов план - семействата с по-малки апартаменти трудно ще осигурят възможност и детето, или децата, да учат, а и те да работят. Ако има баба - може да дойде на помощ. Но и ако тя работи от разстояние?"Ситуацията у дома е без контрол - в двустаен апартамент сме две деца, които учат дитанционно, съпругата ми, която трябва да преподава дистанционно, и аз, който трябва да работя дистанционно", разказва баща на две деца. По неговите думи, ако дистанционното обучение продължи, то ще влоши ситуацията - както по отношение на това, което са усвоили децата, така и по отншение на свършената работа от родителите. Да не говорим за емоционалните проблеми, които това би породило."Ако съпругата ми не може да се концентрира, за да преподава математика на своите ученици по най-добрия начин, те няма да получат нужните знания, а някои тази година ще кандидатстват. Някои хора в държавата мислят, че всичко опира до крайното устройство, тоест да купят таблети на децата. Но не се взема предвид на каква територия живее семейството", коментира той. В малки апартаменти и дистанционната работа на родителите, и обучението на децата могат да дадат тотал щета. Преподаватели припомнят как, ако си в гарсониера, не е възможно едновременно да се обучава дете, ти да преподаваш, а съпругът ти да работи онлайн за друга компания. "Виждаме изявления на фирми за недвижими имоти, че се търсят все по-големи жилища с оглед на пандемията. За хората, които нямат тази възможност, остава вариантът всички да работим у дома и с това да се създава една ситуация за психологическа криза, особено в зимните месеци, когато няма къде да се излезе", допълва той.   Иначе, за да не се стигне до тотален сблъсък,

продължава информационната кампания на МОН за ваксиниране на учителите

и непедагогическия персонал. Актуални данни за нейния ефект ще има в края на август т.г., когато МОН ще направи ново проучване за нивата на имунизиране. Според данните от началото на юли т.г. в страната са ваксинирани около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите. Анкета на синдикат "Просвета" показа, че много от учителите не искат да се ваксинират, дори и срещу обещанието за два дни допълнителен отпуск. 91,5 на сто възразяват срещу идеята за задължително нваксиниране, а 95 на сто са на мнение, че няма да го направят дори срещу допълнителен отпуск. Целият образователен сектор е срещу задължителна ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай