Вижте темите за есето и съчинението на матурата по БЕЛ

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни тази година, информират от Министерството на образованието и науката

Вижте темите за есето и съчинението на матурата по БЕЛ | StandartNews.com

„Споменът - скръб и утеха" по стихотворението „Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов е темата на интерпретативното съчинение на зрелостният изпит по български език и литература.

Тази година учениците имат право да изберат да пишат и есе, а неговата тема е „Тежестта на думите”. Това съобщиха от МОН.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси – 22. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Общо 46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно 12-и клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97 процента от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазването на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се проведе матура в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни тази година, информират от Министерството на образованието и науката.

Тази година изпитът се провежда на фона на блокади и протести. Екип на bTV проследи пътят на един зрелостник от дома му до училището, където се провежда матурата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай