Важно за родителите. Запишете 50 желания за гимназия на детето

От днес до 7 юли те трябва да подредят паралелките за гимназии

Важно за родителите. Запишете 50 желания за гимназия на детето | StandartNews.com

Важни съвети за родителите на  кандидат-гимназистите, дадоха Диян Стаматов, директор на 119-о СУ и Ваня Кастрева, шеф на РУО-София.

Между 50 и 80 желания е добре да напишат родителите на седмокласниците, ако балът на малките матури е под 400 точки при максимален 500, съобщи пред „Телеграф“ Диян Стаматов.

От днес до 7 юли те трябва да подредят паралелките за гимназии, като започнат от най-исканата. Езиковите гимназии удвояват оценките от НВО по математика и БЕЛ и ги прибавят към оценките от дипломата. При математическите и професионалните гимназии с компютри критериите са по-различни.

Обикновено независимо от постигнатите резултати, семействата пишат като първи желания т.нар. елитни гимназии, дори да знаят, че нямат шанс. Ето защо според Диян Стаматов е добре да има изброени повече паралелки.

Ваня Кастрева даде съвет на родителите да подредят достатъчно желания, така че да им стигнат за класирането, съобщи още „Телеграф”. Преди това да направят добра преценка на резултатите и интересите на ученика. Нейното мнение е, че с точки под 300 шансът той да попадне в първите 10 училища с най-висок бал е нищожен. Това обаче не значи, че детето не може да продължи образованието си в добро училище.

Резултатите от първи етап на класиране ще бъдат обявени до 13.07. Ако ученик не е класиран на първи етап, автоматично участва във втори. В случай, че е класиран на първо желание, има две възможности: да се запише или да се откаже. Ученик, класиран на второ или последващо свое желание, има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране в училището, в което е класиран, или да не се запише. Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, той може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Дали ще се класира на по-предно свое желание, зависи от това колко свободни места са останали на първи етап, т.е. колко ученици не са се записали, в кои паралелки и с какъв бал са били.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай