Петък,

Уволняват шестима началници в образованието, двама дисциплинарно

От: Стандарт -
817
Уволняват шестима началници в образованието, двама дисциплинарно
A
A
A

Просветното министерство сменя шестима началници на регионални управления на образованието. Двама от тях са освободени дисциплинарно заради открити нарушения, съобщават от МОН.

Става въпрос за регионалните началници в Пловдив и Видин.В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.Регионалните образователни директори в Шумен, Хасково и Враца се сменят заради придобито право на пенсия. Във Варна и досега позицията се е заемала от изпълняващ длъжността.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com