УНСС даде на България девет министър-председатели

Университетът представи енциклопедия за своите кадри във властта

УНСС даде на България девет министър-председатели | StandartNews.com
  • Университетът представи енциклопедия за своите кадри във властта

Девет премиера е дал УНСС на България от създаването си до днес. Това стана ясно по време на премиерата на енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт - преподаватели и випускници на УНСС“, представена днес. Изданието е дело на авторски колектив от Научноизследователския център за политологични изследвания на УНСС с директор проф. Георги Янков.

„Книгата е уникално издание, посветено на стогодишнината на нашия университет“, каза ректорът проф. Димитър Димитров. Проф. Георги Янков разказа, че в енциклопедията са включени биографични очерци за основателите на УНСС, които са били български министри и строители на България: проф. Стефан Бобчев, проф. Стоян Данев, проф. Владимир Моллов, проф. Абрашев, проф. Тодор Кулев, проф. Петко Стоянов и акад. Димитър Мишайков. Преподаватели са министър-председатели и министри като Андрей Ляпчев, Добри Божилов, Атанас Буров, акад. Петко Стайнов, проф. Венелин Ганев и др.

В изданието са представени девет министър-председатели: проф. Стоян Данев, Андрей Ляпчев, Добри Божилов, проф. Любен Беров, д-р Ренета Инджова, Стефан Софиянски, доц. Иван Костов, Марин Райков и доц. Пламен Орешарски.      92 са висшите членове на изпълнителната власт: от проф. Стефан Бобчев до министрите от настоящото правителство, сред които 7 академици, 20 професори, 14 доценти и старши научни сътрудници. Само в периода след 1989 г. 15 министри на финансите са преподаватели или випускници на УНСС.

Публикувани са очерци и за председатели на Народното събрание (Стоян Данев, проф. Тодор Кулев, Георги Пирински и Димитър Главчев), за заместник-председатели на Народното събрание (Атанас Буров, проф. Нора Ананиева, проф. Любен Корнезов, Асен Агов, Менда Стоянова, Мая Манолова, доц. Алиосман Имамов и Кристиан Вигенин), както и за председатели на парламентарни комисии, за 9 управители, на БНБ, 8 председатели на НСИ, 3 председатели на Сметната палата, 4 управители на НОИ и др.

Преподаватели и випускници на УНСС заемат висши ръководни постове и в международни организации: доц. Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, доц. Мариана Коцева, генерален директор на Евростат и др., както и ръководни позиции в съдебната система, дипломацията, местната власт, бизнеса и икономически структури в България и в чужбина.

Почетният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов посочи: Добре е първокурсниците да знаят, че техни бивши колеги са в държавното управление. Така те ще усетят каква е нагласата за бъдещите постижения в обществото щом си завършил УНСС. После ще се убедят, че стартът, който те получават в УНСС, стига добре да са се учили, е много силен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай