Учителката с шлем, децата без маски

Скриха плюшените играчки и килимите, няма как да ги дезинфекцират

Учителката с шлем, децата без маски | StandartNews.com
  • 10 на сто от персонала отказва да се върне на работа
  • Скриха плюшените играчки и килимите, няма как да ги дезинфекцират

Голяма част от детските градини в столицата ще отворят още във вторник – 26 май, въпреки че държавата позволи организацията за това да бъде направена до 1 юни. Около 10 на сто от персонала в забавачките отказва да се върне на работа, но според МОН на този етап това не е притеснително, защото и децата ще бъдат по-малко.

"Направили сме допитване до родителите и по наши изчисления ще се върнат средно около 15 души в група", каза директорът на 48-ма детска градина "Братя Грим" Петя Йосифова. Стаите в забавачката ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден, като след това ще се проветрява, за да не вдишват децата  дезинфектанта. Към момента са махнати килимите и са прибрани плюшените играчки, които не се поддават на дезинфекция, така че любимите меченца няма да дочакат малчуганите. Остават предимно играчките от пластмаса и дърво, както и пъзелите. "Това намалява възможността за игри, но нашите учители са достатъчно изобретателни, за да измислят за децата и игри, в които не участват играчки", каза Йосифова. Въпреки че в градината има педагози в рискова възраст, те не са отказали да се върнат на работа. За всички учители са закупени ръкавици, маски и предпазни шлемове.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" също обявиха, че са закупили шлемове и маски за всички свои членове, които искат да се върнат на работа.

Игрите на люлки и пързалки също ще са позволени, защото те периодично ще се дезинфекцират, каза директорката на ДГ "Братя Грим". Тази детска градина, както и много други, в първите дни няма да поставят ограничения в това кога да посрещнат децата, дори и това да бъде около 9,30 часа. Целта е по този начин да се спази дистанцията, защото почти няма детска градина, която да може да осигури отделни входове за отделните групи. Това късно посрещане може да създаде проблем около организацията на сутрешната закуска, но забавачките са готови за това. "Няма да оставим ненахранено дете, когато и да го доведат", обясни Йосифова. Тя разчита, че родителите ще бъдат достатъчно съвестни, за да мерят температурата на малките и да не ги пускат на забавачка при повишена температура.

Преди дни бе обявено, че детските градини започват да отварят постепенно от 22 май нататък, като първи ще бъдат частните. Някои от директорите още чакат допълнително разписване на указания как да се избегне струпването на хора, макар че е ясно, че това няма как да се случи при малки деца. В първия ден ще бъде мерена температурата на всяко дете и онези, които имат над 37,3 градуса, няма да бъдат допускани. Ще се правят и тестове за коронавирус на персонала, но на извадков принцип, като първоначално тестваните ще бъдат около 1000 души. Държавата посъветва родителите да оставят малчуганите у дома, ако има кой да ги гледа, но това не важи за много семейства, които вече са изчерпали платени и неплатени отпуски, а и ще имат проблеми с работодателите си, ако останат вкъщи.

Очаква се средно около 40 на сто от родителите да пуснат децата си на градина, което позволява групите да бъдат по-малки - в размер на 10-18 деца.

Психолозите предупреждават, че след дългата изолация децата ще имат проблеми с адаптацията си в забавачката, особено ако учителката срещу тях прилича на Дарт Вейдър с шлем и маска, а и не може да ги гушка. Възможно е част от малчуганите да станат агресивни, а други да поискат да си останат у дома, който чувстват като по-сигурна среда.

За първи път тази година децата няма да държат тестове за училищна готовност, които всяка година се полагат в четвърта група, преди да си получат удостоверенията. Причината е, че част от тях така и не са усвоили част от уменията, които са необходими за първи клас, освен ако родителите не са работили с тях вкъщи. Междувременно логопеди и психолози споделиха, че престоят вкъщи е повлиял благотворно на деца с аутизъм и говорни дефекти, тъй като са имали много повече време за контакт с родителите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай