Ученици събират пари за онкоклиника със стрийтревю

Гимназисти от Пловдив разбиха правилата с тоалети от кожа, стари дънки и безопасни игли

Ученици събират пари за онкоклиника със стрийтревю | StandartNews.com

Старите дънки – на парчета. Съединяваш ги шахматно с безопасни игли, прикачваш към подгъва на кожена рокля и ето ти стрийт стайл!

Как се прави, за да изглежда като творение на дизайнер от дефилетата в Милано, показаха ученици от провдивската професионална гимназия за кожени изделия и текстил ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров” в годишното си ревю в Градския дом на културата. То има и благотворителна кауза – приходите от продадените творения на тийнейджърите са за изграждането на нова детска онкоклиника на УМБАЛ „Св. Георги”, пише "Марица".

След като миналата година предизвикаха учениците с готика, този път преподавателите са провокирали младежите със задание стрийт мода. Защото този стил разбива правилата, комбинира смело елементи и материи, които иначе „не се обичат”. А като се добавят типичните връзки, капси, колани, ципове и кожени гривни, визията съвсем пасва на учениците от Арман махала, които са свободолюбиви, но и обичат шика.

Характерно за стрийт модата е, че се диктува от улицата и подхожда на тези, които ценят комфорта, но и индивидуалния почерк. Стилът препраща към младежката култура, спортни, политически и музикални движения, като често от него могат да се извлекат иновации. Ражда се от креативни комбинации на обикновени хора, когато в Япония фотографи решават да заснемат как се обличат местни бунтари. След като фотосите се появяват в различни медии, топ модели и знаменитости са изкушени да позират по този начин. Бумът е през 50-те с попкултурата, а днес стрийт модата се показва на фестивали по най-големите булеварди в Париж, Милано и Токио.

Там деветокласничката Златка би дефилирала с полата, която си е ушила от 4-5 чифта стари дънки. Данчо е изписал знака за ин и ян на тениската си, използвайки за черната половина стреч кожа. Бяло, черно и червено Идрис е съчетал смело с цип по диагонал на предницата.А Красимир е добавил надпис „Еscobar” на гърба.

Прочитът на градския шик за Галя включва черна котка върху червен топ в комбинация с къси панталони и ален чорапогащник. Всеки от тези тоалети има общ „приятел” – кецовете деним или винтидж.

В ревюто дефилираха ученици от всички специалности в професионалната гимназия. Пенка Бошнакова е едва в 8 клас, но вече мечтае за своя дизейнерска колекция.

С ексцентрично сако на кръпки като истински диктатор на модните подиуми, директорът на школото Михаил Казанджиев изведе възпитаниците си да оберат овациите.

Това е втора благотворителна акция за детската онкоклиника, след като училището се включи в базар по инициатива на Градския дом на културата. Предстои с посредничеството на почетния френски консул под тепетата Теофана Брадинска да изпрати и събраните средства за възстановяването на опожарената катедрала „Нотр дам” в Париж. Школото обяви благотворителната си акция на Дни на професиите заранта след пожара, който стъписа света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай