Четвъртък,

Три българки превръщат четенето в игра

От: Стела Стоянова -
184
Три българки превръщат  четенето в игра
A
A
A

“Нищо не чете, само играе на компютъра“. Ако не сме произнасяли тази фраза, поне сме я чували десетки пъти от свои познати, които имат малки деца. Нечетенето на децата ни е потвърдено и от международното изследване на грамотността PISA, според което над 42 на сто от българските осмокласници са "функционално неграмотни" - тоест могат да четат, но не и да осмислят прочетеното.

Три българки обаче са на път да превърнат четенето в игра и да накарат децата да вникват в книгите. Онлайн мястото, на което ще се случва това, се нарича "Книговище". Сайтът предлага на децата да играят и да получават точки, бонуси и награди за прочетена книга. За целта малките трябва да отговарят на различни въпроси, свързани с това доколко добре са разбрали и запомнили нейното съдържание.

В основата на идеята стои Десислава Гаврилова, българка, която живее във Виена. Там детето й се обучавало точно по този начин чрез сайта Антолин. Той е популярен в целия немскоезичен свят, защото насърчава децата не само да четат, но и да мислят, да си говорят повече за книги и това неочаквано да превърне четенето в нещо престижно. Хрумнало й, че може да се направи същият проект за България, и привлякла към идеята Искра Дженабетска и Яна Генова, които също работят в сферата на културата.

"Бъдещето е в четящите деца", споделят инициаторките, които пускат безплатна демоверсия на платформата си до 24 май, където всяко дете от 6 до 14 години може да тества себе си, а и родители и учители да се запознаят с това, което той предлага.

Детето може да влезе в единоборство с компютъра, в битка със съучениците, а може да състави и собствен въпросник по любима книга, така че другите му връстници да играят чрез него. Подобно на останалите компютърни игри, и тук можеш да качваш нива в зависимост от броя на книгите и от отговорите си. При това децата могат да отговарят както за книгите от задължителната в училище литература, така и на съвременни детски книжки, които предпочитат. Засега са предвидени общо 7 нива, като при качването им тийнейджърите получават различни степени - можеш да станеш например майстор.

За да смогнат с разработването на въпросите, авторките на проекта приканиха в интернет всички възрастни, които са запазили детето в себе си и искат отново да прелистят любимите си детско-юношески книги, да се включат в подготовката като доброволци. Съвсем за кратко над сто души - лекари, учители, студенти, приемат предизвикателството да създават въпросници, чрез които децата да се научат да откриват магията на четенето. Очаква се до 24 май да има още 300 въпросника, а до Нова година броят им да нарасне тройно.

Заради иновативния си подход инициативата е финалист в конкурса за социално предприемачество, свързано с деца, наречен "Промяната". "Независимо дали децата ще станат космонавти, проектанти, дизайнери, четенето ще им помогне да развият у себе си ключови умения за следващите десетилетия - критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и общуване", казват авторите.

Освен това, по този начин учениците усвояват и основни компютърни умения - за да започнат играта, първо трябва да си направят профил. Могат да проверяват самите себе си, а могат да се регистрират и цели класове и дори училища. Учителите ще имат възможност да следят колко точки трупат възпитаниците им и да ги поощряват с различни награди. Засега на сайта са качени въпроси, свързани с любими още от детството ни книги или приказки - има ги и "Пипи Дългото чорапче", и "Червената шапчица", но и "Хари Потър и философският камък", прекрасните детски творби на Валери Петров като "Копче за сън" и "Меко казано".

След 24 май вече започва кампанията за абонамент- могат да го направят отделни деца, семейства, но и цели училища и общини или библиотеки. Ако цяла община реши да абонира своите малчугани, абонаментът ще излезе под 1 лев за дете.

Това не е първата платформа у нас, която насърчава децата да четат и мислят. Преди време подобен успех постигна Дарин Маджаров с "Уча.се", където популярно, включително с анимации, са обяснени трудни уроци от различни класове. В началото направил първата анимация, за да помогне на сестра си да осмисли труден урок, а днес има качени над 13 000 видеоурока, гледани близо 40 милиона пъти.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички