Три българки превръщат четенето в игра

С "Книговище" тестваш дали си разбрал прочетеното, трупаш точки и награди

Три българки превръщат  четенето в игра | StandartNews.com

“Нищо не чете, само играе на компютъра“. Ако не сме произнасяли тази фраза, поне сме я чували десетки пъти от свои познати, които имат малки деца. Нечетенето на децата ни е потвърдено и от международното изследване на грамотността PISA, според което над 42 на сто от българските осмокласници са "функционално неграмотни" - тоест могат да четат, но не и да осмислят прочетеното.

Три българки обаче са на път да превърнат четенето в игра и да накарат децата да вникват в книгите. Онлайн мястото, на което ще се случва това, се нарича "Книговище". Сайтът предлага на децата да играят и да получават точки, бонуси и награди за прочетена книга. За целта малките трябва да отговарят на различни въпроси, свързани с това доколко добре са разбрали и запомнили нейното съдържание.

В основата на идеята стои Десислава Гаврилова, българка, която живее във Виена. Там детето й се обучавало точно по този начин чрез сайта Антолин. Той е популярен в целия немскоезичен свят, защото насърчава децата не само да четат, но и да мислят, да си говорят повече за книги и това неочаквано да превърне четенето в нещо престижно. Хрумнало й, че може да се направи същият проект за България, и привлякла към идеята Искра Дженабетска и Яна Генова, които също работят в сферата на културата.

"Бъдещето е в четящите деца", споделят инициаторките, които пускат безплатна демоверсия на платформата си до 24 май, където всяко дете от 6 до 14 години може да тества себе си, а и родители и учители да се запознаят с това, което той предлага.

Детето може да влезе в единоборство с компютъра, в битка със съучениците, а може да състави и собствен въпросник по любима книга, така че другите му връстници да играят чрез него. Подобно на останалите компютърни игри, и тук можеш да качваш нива в зависимост от броя на книгите и от отговорите си. При това децата могат да отговарят както за книгите от задължителната в училище литература, така и на съвременни детски книжки, които предпочитат. Засега са предвидени общо 7 нива, като при качването им тийнейджърите получават различни степени - можеш да станеш например майстор.

За да смогнат с разработването на въпросите, авторките на проекта приканиха в интернет всички възрастни, които са запазили детето в себе си и искат отново да прелистят любимите си детско-юношески книги, да се включат в подготовката като доброволци. Съвсем за кратко над сто души - лекари, учители, студенти, приемат предизвикателството да създават въпросници, чрез които децата да се научат да откриват магията на четенето. Очаква се до 24 май да има още 300 въпросника, а до Нова година броят им да нарасне тройно.

Заради иновативния си подход инициативата е финалист в конкурса за социално предприемачество, свързано с деца, наречен "Промяната". "Независимо дали децата ще станат космонавти, проектанти, дизайнери, четенето ще им помогне да развият у себе си ключови умения за следващите десетилетия - критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и общуване", казват авторите.

Освен това, по този начин учениците усвояват и основни компютърни умения - за да започнат играта, първо трябва да си направят профил. Могат да проверяват самите себе си, а могат да се регистрират и цели класове и дори училища. Учителите ще имат възможност да следят колко точки трупат възпитаниците им и да ги поощряват с различни награди. Засега на сайта са качени въпроси, свързани с любими още от детството ни книги или приказки - има ги и "Пипи Дългото чорапче", и "Червената шапчица", но и "Хари Потър и философският камък", прекрасните детски творби на Валери Петров като "Копче за сън" и "Меко казано".

След 24 май вече започва кампанията за абонамент- могат да го направят отделни деца, семейства, но и цели училища и общини или библиотеки. Ако цяла община реши да абонира своите малчугани, абонаментът ще излезе под 1 лев за дете.

Това не е първата платформа у нас, която насърчава децата да четат и мислят. Преди време подобен успех постигна Дарин Маджаров с "Уча.се", където популярно, включително с анимации, са обяснени трудни уроци от различни класове. В началото направил първата анимация, за да помогне на сестра си да осмисли труден урок, а днес има качени над 13 000 видеоурока, гледани близо 40 милиона пъти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай