Талисман и обсидиан - какво донесе късмет на седмокласниците

Изпитът по математика е на 16 юни

Талисман и обсидиан - какво донесе късмет на седмокласниците | StandartNews.com

Талисман от едноименния разказ на Красимир Бачков донесе късмет на седмокласници на националното външно оценяване по български език и литература днес. А други затрудни с дума, която срещнаха за първи път - обсидиан.

В последната задача от изпитния вариант учениците трябваше да напишат подробен преразказ на непознатия текст, като предадат съдържанието от името на неутрален герой - както е и в оригинала на разказа "Талисманът", пише Елица Кандева в "Марица".

Историята е за осмокласник, чийто баща си продал въдиците, за да му купи гайда. Момчето се научило да свири и влязло в Музикалното училище. Учителят му г-н Стефанов повел децата на благотворителен концерт в друг град, за да събират пари за болно дете. Пред читалището стояла майка с дъщеря си в инвалидна количка. Главният герой решил да подари на момичето своя талисман - необикновен обсидиан, преливащ в различни цветове, който открил преди много време в реката.

На финала момчето вижда болното момиче на крака, държейки неговия талисман, който му помогнал на оздравее.

Имаше трудни думи, но се справих, доволен е Валентин Тухчиев от пловдивското СУ "Св. Паисий Хилендарски". В продължение на 9 месеца ходил на уроци, за да изкара високи резултати и да намери място в паралелка по компютърни мрежи в ПГЕЕ. Излезе доволен, че се е справил.

Велин от 7. Б клас обаче за първи път на изпита срещна думата "обсидиан". На Петя и Йоана пък се оказа позната от електронна игра. И двете са категорични, че изпитният вариант е бил по-лек от очакваното и от решаваните за суха тренировка. Петя съвсем си отдъхна, защото е по-силна по математика и най-трудното мина днес. Ще кандидатства  икономическа информатика в Националната търговска гимназия. Йоана пък иска да учи туризъм или кетъринг.

Освен обсидиана, късмет на двете донесоха и квесторите - при влизането в залата обяснили, че са се облекли в зелено, за да донесат щастие и успех на седмокласниците.

Васил Панов от 7. Г клас излезе малко разтревожен -  не, че не знае отговорите на някои въпроси, а че полето не му стигнало за един от тях и малко излязъл. Надява се да не му анулират работата. Иначе се е готвил сериозно, но с частни уроци само по математика. Иска да продължи да учи за ветеринар в Стара Загора.

Неочаквано лесен се оказа изпитът и за Денис и Лъчезар. Разпознаха по описанието на герой Еню от "Серафим". Не се затруднили и да формулират теза по цитат от "По жицата".

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас, обясниха от МОН. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище. 

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков. 

Изпитът по математика е на 16 юни, резултатите ще са ясни до 28 юни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай