Вторник,

Талисман и обсидиан - какво донесе късмет на седмокласниците

От: Стандарт -
1644
Талисман и обсидиан - какво донесе късмет на седмокласниците
A
A
A

Талисман от едноименния разказ на Красимир Бачков донесе късмет на седмокласници на националното външно оценяване по български език и литература днес. А други затрудни с дума, която срещнаха за първи път - обсидиан.

В последната задача от изпитния вариант учениците трябваше да напишат подробен преразказ на непознатия текст, като предадат съдържанието от името на неутрален герой - както е и в оригинала на разказа "Талисманът", пише Елица Кандева в "Марица".

Историята е за осмокласник, чийто баща си продал въдиците, за да му купи гайда. Момчето се научило да свири и влязло в Музикалното училище. Учителят му г-н Стефанов повел децата на благотворителен концерт в друг град, за да събират пари за болно дете. Пред читалището стояла майка с дъщеря си в инвалидна количка. Главният герой решил да подари на момичето своя талисман - необикновен обсидиан, преливащ в различни цветове, който открил преди много време в реката.

На финала момчето вижда болното момиче на крака, държейки неговия талисман, който му помогнал на оздравее.

Имаше трудни думи, но се справих, доволен е Валентин Тухчиев от пловдивското СУ "Св. Паисий Хилендарски". В продължение на 9 месеца ходил на уроци, за да изкара високи резултати и да намери място в паралелка по компютърни мрежи в ПГЕЕ. Излезе доволен, че се е справил.

Велин от 7. Б клас обаче за първи път на изпита срещна думата "обсидиан". На Петя и Йоана пък се оказа позната от електронна игра. И двете са категорични, че изпитният вариант е бил по-лек от очакваното и от решаваните за суха тренировка. Петя съвсем си отдъхна, защото е по-силна по математика и най-трудното мина днес. Ще кандидатства  икономическа информатика в Националната търговска гимназия. Йоана пък иска да учи туризъм или кетъринг.

Освен обсидиана, късмет на двете донесоха и квесторите - при влизането в залата обяснили, че са се облекли в зелено, за да донесат щастие и успех на седмокласниците.

Васил Панов от 7. Г клас излезе малко разтревожен -  не, че не знае отговорите на някои въпроси, а че полето не му стигнало за един от тях и малко излязъл. Надява се да не му анулират работата. Иначе се е готвил сериозно, но с частни уроци само по математика. Иска да продължи да учи за ветеринар в Стара Загора.

Неочаквано лесен се оказа изпитът и за Денис и Лъчезар. Разпознаха по описанието на герой Еню от "Серафим". Не се затруднили и да формулират теза по цитат от "По жицата".

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас, обясниха от МОН. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище. 

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков. 

Изпитът по математика е на 16 юни, резултатите ще са ясни до 28 юни.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички