Създават национален фонд за преодоляване на демографската криза

Националното сдружение на общините в Република България работи върху създаването на Национален фонд за подкрепа на общинските политики за преодоляване на демографската криза

Създават национален фонд за преодоляване  на демографската криза | StandartNews.com

Националното сдружение на общините в Република България работи върху създаването на Национален фонд за подкрепа на общинските политики за преодоляване на демографската криза. Това съобщи  изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева на 6-та национална среща на общинските експерти по образование, която се провежда от 20 до 22 март  в Стара Загора. Общините щели да искат от държавата за решаването на този тревожен проблем толкова, колкото те самите дават. Сдружението на общините работи и по създаването на стратегия за ранно детско развитие и наредба за физическата среда в детските институции, съобщи още Георгиева пред образователните експерти в страната. Според тях основните предизвикателстват пред образователната система са незадоволителния обхват на децата, тромавите процедури и неефективни санкции за родителите, които нямат респект от институциите. Предложенията на част от общините са родители, които не подлежат на финансови санкции, да полагат обществено полезен труд, да им се налага и забрана за напускане на страната, а децата да се извеждат от проблемните семейства.
„Сега задачата е да съчетаем голямата визия на образованието за след 10 години с актуалните проблеми днес и много разчитаме на общините, на тяхната гъвкавост“, обобщи дискусиятя зам.-министърът на образованието и науката  Деница Сачева.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай