Студенти и докторанти скочиха за стипендии

Настояват за увеличението им

Студенти и докторанти скочиха за стипендии | StandartNews.com

За увеличение на размера на стипендиите за студенти, докторанти и специализанти и премахване на стипендиите за нисък доход настоява Националното представителство на студентските съвети, което днес заседава във Велико Търново.

Постановлението на Министерски съвет за реда за отпускане на стипендии в университетите е отпреди 21 години. Националното представителство на студентските съвети настоява за промени, посочи неговият председател Даниел Парушев:

„Ние ще искаме увеличаване на минималния праг, който е в момента 85 лева, да стане 100 лева. Също най-високият праг, който е 180 лева, да стане 200 лева. За награди и помощи имаме фиксирана на 300 лева, също да бъдат увеличени тези финанси. Много важна тема е свързана с докторантурите – защо не да се обвържат с минималната работна заплата, защото в момента един докторант в България получава 500 лева“. 

Настоява се стипендии да могат да получават и студентите в частните университети.

Сред исканията, които ще бъдат изпратени до служебния просветен министър Николай Денков, е за съдействие за промени в Закона за студентското кредитиране и лихвите по студентските кредити да бъдат намалени от 7 на 3 процента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай