След скандал и обвинения! Най-важното решение за университетите

Нови заплати за академичния състав

След скандал и обвинения! Най-важното решение за университетите | StandartNews.com

Най-важното решение за университетите взе парламентът днес, макар и с огромни скандали, остри реплики и взаимни обвинения между партньорите в управлението. В крайна сметка ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вдигнаха заплатите на академичния състав. Народното събрание прие окончателно промените в Закона за висшето образование. 

ВИЖ ОЩЕ: Университетите ликуват. Най-чаканата новина

Измененията предвиждат средната брутна работна заплата на академичния състав в държавните висши училища да е поне 180 на сто от средната брутна заплата за предходната година, а на докторантите - 150% от минималната работна заплата. Средствата в държавния бюджет за висше образование ще са не по-малко от 0.9% от брутния вътрешен продукт.

Основното разделение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дойде заради заложената в законопроекта разпоредба изплащането на увеличените средства да се случи още тази година. 

ГЕРБ получиха подкрепата на всички останали парламентарни групи, а ПП-ДБ видяха в предложението саботаж срещу приемането ни в еврозоната и атака срещу финансовия министър Асен Василев. 

От ПП-ДБ обясниха, че са за увеличение на заплатите във висшето образование, но настояват това да стане от 1 януари следващата година, за да не се поставя бюджетът под риск. 

"Откъде ще дойдат тези пари? Ясно искам да кажа, че в държавния бюджет тези пари не са заложени. Това означава, че 206 млн. лева ще бъдат дефицит за държавата. Това е проинфлационна мярка и всъщност би могла да повлияе пряко на усилията на държавата ни да влезе в еврозоната", заяви Венко Сабрутев. 

От ГЕРБ-СДС обаче дадоха за пример решението на МС отпадане на таксите във вузовете и компенсирането им от държавата:

"Той днес се самозадължи със 150 милиона. Текстът е абсолютно същият. Взели са го от законопроекта на МС. Защо за едни неща може да бъде задължен или самозадължен МС, които никой не ги е искал, а нещо друго, което стои на дневен ред от толкова много време и след като всички тук сме го одобрили на първо четене, не може да се случи от тази година?", коментира Красимир Вълчев. 

От ПП-ДБ видяха ни повече, ни по-малко саботаж:

"Тука става дума за един умишлен саботаж. Защото саботирайки Министерството на финансите, ние саботираме бюджета. Саботирайки бюджета, саботираме еврозоната", каза Михал Камберов, а колегата му Мартин Димитров допълни:

"Последните седем дни колегите от ГЕРБ са предложили десетина законопроекта на обща стойност над 4 млрд. лева. Я кажете откъде ще ги намерим тези пари. Я кажете как бюджетът ще е стабилен тази година при това положение. Я кажете как няма да се вдигат данъците. Ако нямате отговор на тия въпроси, е много сериозно и много страшно това, което правите". 

Тома Биков ги посъветва:

"Той е министър на финансите. Ако има проблем с мнозинството, което между другото го е избрало на този пост, може да спре да изпълнява тази длъжност и никой няма да му се обиди. Ако прецени, че не е в състояние да изпълнява политическата воля на мнозинството в Народното събрание". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай