Университетите ликуват. Най-чаканата новина

Просветната комисия в НС с ключово решение

Университетите ликуват. Най-чаканата новина | StandartNews.com

Университетите ликуват. Те най-после чуха най-чаканата новина - средната заплата на академичния състав в държавните висши училища ще стане не по-ниска от 180% от средната заплата за страната. Предложението е на Красимир Вълчев и Медиха Хамза от ГЕРБ. То бе прието от депутатите от просветната комисия при второто четене на промените в закона за висшето образование.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Димитър Димитров: Бъдещето на университетите е в общите проекти

Новите текстове задължават МС ежегодно да планира определен размер на средствата за издръжка на обучението в университетите, който да гарантира достигане на заложените проценти.

Промените за първи път обвързват университетските заплати със средните за страната. Целта е да има законова гаранция, че възнагражденията на асистенти, доценти и професори няма да изостават и няма да са по-ниски от предходната година, ако се случи някоя криза.

Тази година. например средствата за висше образование са намалени от 0.75% на 0.6% от БВП, като 2024 г. е първата година, в която няма повишение на субсидията, която получават университетите в зависимост от комплексната оценка за качеството на предлаганото от тях обучение.

Първоначалното  предложение на вносителите бе минималната заплата за най-ниската академична длъжност "асистент" да е не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната, средната заплата на преподавателите в университетите да е поне 170% от средната за страната, а стипендиите на докторантите - да са не по-ниски от 125% от минималната заплата за страната. Тези числа обаче претърпяха промени при второто разглеждане на промените в ресорната комисия.

Минималната заплата за асистентите ще е поне 125% от средната за страната, както бе в първия вариант, и ще се определя ежегодно с акт на МС (както досега). Изрично се записа, че определената минимална заплата за най-ниската академична длъжност "асистент" не може да е по-ниска от определената за предходната година. Уточни се и че тази разпоредба обхваща и асистентите в научните организации, които са бюджетни организации. Стипендиите на докторантите пък ще са поне 150%, а не 125%, от минималната заплата за страната, одобриха депутатите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Димо
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
Има
преди 1 месец

Като знаем какви се намърдаха в т.н. университети и академии и каква наука правят...14 000 хитреци.

Откажи
Анонимен
преди 1 месец

И на полицаите 100% от средната ,на библиотекарите ,и актьорите 100% от средната ,на НОЙ 100%от средната ,на НАП от 200до 300%от средната ,на Политиците 500%от средната ,.....а работодателите нямат ,и нямат кадри,и не искат да вдигат минималната заплата с някакви си 50-100лв ,защото видите ли щяла се вдигне много инфлацията ,а тези горепосочените с големите проценти ,заради тях НЯМА да се вдигне инфлацията ,нотака и не могат да намерят кадри ,а по горе изброените са толкова много кадри ,и то какви кадри!!!С две думи НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!

Откажи