Школски Фейсбук за всеки ученик

Децата от 1-и до 12-и клас да има свой собствен акаунт в сървъри на просветното ведомство

Школски Фейсбук за всеки ученик | StandartNews.com

Всеки ученик от 1-и до 12-и клас да има свой собствен акаунт в сървъри на просветното ведомство иска МОН. Идеята е да се създаде нещо подобно на образователен Facebook. В момента част от децата имат профили в Microsoft, но не всички учители са избрали да работят с тях. Идеята е да бъдат интегрирани всички образователни платформи, с които педагозите работят – Microsoft, Google и т.н.

„Тези профили ще позволят анализ на ученето и резултатите на учениците“, обясни образователният министър, цитиран от агенция „Монитор”. Той посочи, че големите образователни платформи вече са внедрили изкуствения интелект и персонализирано образование, насочвайки определени задачи към дадено дете. „Това е бъдещето на електронното образование. Децата ще учат електронно не само от вкъщи, а и от училищата“, каза Вълчев.

За да сработи електронното обучение, следващите години на учителите ще се плаща за създаването на безплатни образователни ресурси. „Следващите няколко години ще има много повече средства за електронизация на училищата“, заяви просветният министър. Той допълни, че ще бъде заложено закупуването на компютри за всеки учител и кабинет, както и математически инструменти като интерактивна програма за геометрия GeoGebra. Това щяло да помогне за по-лесно визуализиране на човешкото тяло, строежа на атома. Квалификациите на учителите също ще бъдат неприсъствени. Той припомни, че от МОН вече са разработили система за оценяване на курсове. Така, подобно на Booking, педагозите ще могат да гласуват с оценка до 4 за качеството на обученията, които са изкарали, и да помогнат при избора на останалите учители. По проект „Образование за утрешния ден“ следващите две години над 25 000 учители ще преминат курсове за дигитални компетентности, работа с електронни ресурси, обучения за създаване на електронно учебно съдържание и ресурси за деца със специални образователни потребности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай