Шерлок Холмс влиза в клас

Шерлок Холмс влиза в клас | StandartNews.com

Децата ще решават криминални казуси, докато учат химия и физика

Как да накараме децата да възвърнат отдавна загубения си интерес към природните науки? Особено при липсата на училищни лаборатории и дори епруветки, в които можеш да видиш как цветът на веществото се променя и да разбереш цялата красота на химията например? От тази година сдружение "Знам и мога" започва проект, с който се надява да събуди интереса към тези предмети с помощта на методите на криминологията и криминалистиката.

Шерлок Холмс и Поаро се обединяват, за да върнат тийнейджърите в часовете по природни науки. Това ще стане чрез проект, разработен от университет в Португалия, който тази година се тества във Второ СОУ в столицата чрез сдружение "Знам и мога". Освен за повишаване интереса на децата към химия, физика, биология, той се стреми да ограничи и тенденцията към преждевременно отпадане на децата от училище.

Идеята е хлапетата да научат за какво биха могли да служат изучаваните от тях знания по природонаучните дисциплини, като ги погледнат през призмата на криминологията. В час по химия например те не просто ще изучават свойствата на различни видове вещества, а ще правят анализ на петна от различни субстанции подобно на детективите. По география могат да вземат проби от почви и да ги анализират, като открият например къде е ходила жертвата и откъде е дошъл убиецът. А онова, което вероятно ще ги зарадва най-много, е че ще могат да тестват собствените си отпечатъци от пръсти. И те, и учителите ще правят анализи на ДНК, като използват вече наученото в класната стая. Идеята е децата да се научат да правят и межупредметни връзки, за да разберат, че знанията им не са изолирани и могат да бъдат комбинирани при търсенето на различни решения. Сдружението вече е закупило и нужната апаратура за тестовете, които ще правят децата, разказа Румяна Шаламанова от "Знам и мога". Освен у нас, този начин на обучение се въвежда и в Полша и Великобритания.

"Десертът" за най-добрите обаче идва на финала - тогава десет от тях ще могат да посетят тези две страни в рамките на Седмица на криминологията и криминалистиката. Там децата ще могат да работят върху реално съществуващи криминални казуси, като демонстрират чрез детективските си умения какво са усвоили в класните стаи. В Португалия например по този начин вече е работено от ученици върху случай с изчезнало британско момиченце, дошло на екскурзия с родителите си. Става дума за случая "Мадлин О Конър", получил широк отзвук в медиите.

Обучение по този начин на преподаване бе проведено миналата седмица в училището, като дори бе заснето и качено в школската интернет телевизия, за да могат и онези, които не са участвали в него, да разберат за какво става дума и да се "зарибят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай