САМО В "СТАНДАРТ": УНСС с финансов приз

Младите анализатори трябвало да оценят действаща българска компания

САМО В "СТАНДАРТ": УНСС с финансов приз | StandartNews.com
  • Финансите не са точна наука, само формулите са точни, казва капитанът на отбора
  • Младите анализатори трябвало да оценят действаща българска компания

Отборът на УНСС спечели първото място в междууниверситетското студентско състезание CFA Institute Research Challenge 2019-2020 за България. Негов ръководител е проф. доктор Димитър Ненков. В международния кръг за Европа, който поради епидемията от коронавирус се проведе онлайн, нашите млади хора също получиха заслужено високи оценки. Ако състезанието бе на живо, неговият финал би трябвало да се проведе в Йордания.
До финала на състезанието в България стигнаха 5 отбора от четири университета: два от Американския Университет в България, отбор от Икономически университет-Варна, отбор от ВУЗФ и тимът на УНСС. Капитан на отбора-победител е Атанас Беломоров, студент в спецзиалност „Финансов мениджмънт“, а членове Габриел Стойков, „Финанси“, Димитър Тодоров,„Финансов мениджмънт“ и Кристиян Георгиев, „Финансов мениджмънт“.
Състезанието е глобално и се организира от международната професионална организация на сертифицираните финансови анализатори - CFA Institute. То се провежда между университетски отбори на три нива: локално (за България), регионално и глобално.
Състезанието има за цел да развива знанията и най-вече уменията на студентите в областта на анализа и оценката на акции, изготвянето на инвестиционен доклад, както и уменията за презентиране.
"Трябваше да направим анализ и оценка на една реално съществуваща компания, която се търгува на Българска фондова борса", разказа пред "Стандарт" капитанът на отбора Атанас Беломоров. "Всички в отбора караме магистратури по еднакви или сходни специалности". В случая компанията, която младите финансови анализатори трябвало да оценят, е "Градус" - една от най-големите и успешни български фирми. Преди две години фирмата направи най-голямото публично предлагане на акциите си чрез борсата като по този начин увели пазарната си капитализация.
Те направили доклад за състоянието на компанията, както и презентация. "Обикновено това се случва на живо, но в настоящата ситуация бе онлайн". Компанията, която оценяват всички отбори, е една. "Хората се заблуждават, че финансите са точна наука. Всъщност точни са само формулите, но оттам нататък идват анализите и оценките, разказва капитанът на отбора. Прави се описание на компанията, анализ и на конкуренцията. На международния етап компанията остава същата, която отборът е анализирал и в собствената си страна. Докладът за нейното състояние, който е подаден предварително, не може да се променя. Променят се обаче презентациите, защото в чужбина може и никой да не е чувал за тази местна или регионална компания, пояснява Беломоров, и тя трябва да бъде представена максимално ясно.
"От получените резултати излиза, че всички отбори сме се представили на сходно ниво. Тимът, който е с най-висок резултат в нашата група, е с точки, близки до средните. Нашите също са близо до тях. Забелязваме, че различните членове на журито оценяват по различен начин отделни детайли от доклада ни, понякога дори си противоречат. Това още веднъж потвърждава тезата, че финансите не са съвсем точна наука - мисля, че членовете на журито като че ли са търсили по-добра аргументация от нас за някои неща", допълва Атанас. Всички членове на отбора в момента и работят в сферата, която изучават, и вече имат сертификат за финансови анализатори на ниво България. "Лично аз в момента съм асистент-одитор", посочва Атанас.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай