Петък,

Само с черен химикал на изпита за гимназии

От: Стандарт -
217
Само с черен химикал на изпита за гимназии
A
A
A
  • Документи ще се подават единствено онлайн

Седмокласниците трябва да пишат само с черен химикал тази година на изпита за гимназия. Това се налага, тъй като проверката ще се състои по компютърен път. До миналата година децата трябваше да пишат само в синьо, за да се отличават от абитуриентите, с които имаха изпит на една и съща дата. Тъй като от тази година изпитите на седмокласници и абитуриенти вече са в различни дни, министерството постанови и седмокласниците да пишат с черно. Изпитът по български език и литература ще се състои в понеделник, 17 юни.
Кандидатстването за гимназии тази година също  се проведе само онлайн. Миналата година бяха дадени две възможности, но 39 на сто от кандидатите бяха предпочели да подадат документи през електронната платформа. Тази година те могат да кандидатстват както от вкъщи, така и от училищата-гнезда.
Очаква се на изпитите да се явят 61 223 ученици в общо 1696 училища. Определени са общо 16 хиляди квестори и за първи път изпитът няма да бъде разделен на модули. От него отпаднаха и някои досегашни въпроси като например "вид и залог на глагола" за българския език и линейни уравнения за математиката. След теста по БЕЛ децата отново ще трябва да пишат преразказ. Всеки изпитен комплект ще има уникален баркод, за първи път ще се проверяват и черновите.
Резултатите от изпитите трябва да бъдат готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли да се подадат документи за кандидатстване. За първи път от много години матурите и изпитите на седмокласниците не се провеждат в една и съща дата, за да имат възможност децата от седми клас да вземат целия материал. При определения план-прием са определени 2499 паралелки, като 1446 от тях са професионални. Това означава, че е увеличен броят на професионалните паралелки, разкрити са и нови специалности, като офис мениджър и съдебен служител. 149,5 паралелки ще имат дуално обучение. Отделно от това ще има защитени паралелки за специалности, по които не достигат работници в транспорта, машиностроенето, хранителната и текстилната промишленост, електроснабдяването и енергетиката.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията