Родителите се вдигнаха! Искат ключова промяна за учениците

5 500 майки и бащи са гневни

Родителите се вдигнаха! Искат ключова промяна за учениците | StandartNews.com

Родителите се вдигнаха. Те настояват да се увеличи броят на отсъствията, които имат право да извиняват по домашни причини. Те са направили и подписка. Над 5 500 са майките и бащите, които смятат, че електронната бележка е сложен, тромав и задължаващ метод и че за леки неразположения преценката за състоянието на детето може да бъде направена и от родителя, съобщи Нова тв.

„От гледна точка на родителя, ходенето до личния лекар, чакането пред кабинета за наистина всяко неразположение и липсата на тотално доверие към родителя и семейството, провокират това, че всичко остава институционално, с много бележки, което усложнява живота ни” , коментира Яна Алексиева от Асоциация „Родители”.

Тя уточни, че родителите, които участват в подписката, не искат отмяна на медицинската бележка, а искат да се увеличи броят на дните, които се полагат по семейни причини.

„Или когато родителят усети, че детето е добре да остане вкъщи преди да се разболее сериозно. Иначе, медицинската бележка, възможността да отидеш на лекар - да бъде когато детето вече наистина има нужда от лекар. В никакъв случай не смятам, че трябва да бъде забравена завинаги”, допълни Яна Алексиева.

Надяват се образователната система да подкрепи идеята, че дните за отсъствия по семейни причини на този етап, са крайно недостатъчни.

„Отсъствията се уважават светкавично в мига, в който се маркират и аз смятам, че това е полза. Използваме масиви и данни и днес, и сега, след като имаме възможност да работим все по-успешно с тях. Това също е в полза не само за образователната ни система, но и за здравната, и за проследяване развитието на ученика”, обясни Галина Тимова, директор на 20 ОУ „Тодор Минков”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай