Ректорът на УНСС: Взехме малко почивка от К-19

Вече е започнала и дезинфекция на сградата на университета

Ректорът на УНСС: Взехме малко почивка от К-19 | StandartNews.com

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) преминава от днес на онлайн обучение за седмица. Заповедта на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров е във връзка с ръста на заболелите.

Това са превантивни мерки, няма нещо извънредно. Сега в нашия университет има трима заразени служители и преподаватели и 5-6 студенти. Досега сме действали избирателно - отделни потоци минават онлайн, за да могат да бъдат изолирани. Но понеже сме голям университет и тези случаи започнаха да се повтарят, затова взехме това решение", обясни в интервю за БНТ ректорът проф. д-р Димитър Димитров е във връзка с ръста на заболелите.

Вече е започнала и дезинфекция на сградата на университета. "Ние сме много голям университет. На ден през този вход минават между 8000 и 10 000 души. Затова искахме да вземем малко почивка от епидемията", поясни ректорът.

Проф. д-р Димитров е категоричен, че това няма да повлияе на обучението. "Ние имаме голям опит от миналия семестър. За нас беше притеснение студентите от първи курс как ще свикнат, но вече сме шеста седмица на семестъра", призна ректорът.

"Студентите реагират добре, въпреки че те искат да се обучават присъствено, защото няма как социалната среда, която се създава в университета и контактът с преподавателя да бъде заменен от каквато и да е онлайн платформа. Подкрепяме решението, тъй като желанието е да се пазим здрави", потвърди и Ангел Стойков, председател на Студентския съвет в УНСС.

Учебният процес не спира, увери ректорът. Той уточни още, че предвидените за октомври и ноември защити на дипломни работи могат да се проведат и присъствено при спазване на всички необходими мерки. "Но и миналата година ги проведохме онлайн, даже някой се чувстват по-комфортно така", призна проф. д-р Димитров.

Дали студентите ще се върнат след седмица отново в учебните зали ще зависи от развитието на обстановката и решенията на националните власти. "Ще вземам решение стъпка по стъпка", каза ректорът на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай