Проф. Димитров: УНСС надгражда славни академични традиции

Най-големият икономически университет в Югоизточна Европа чества 103 години

Проф. Димитров: УНСС надгражда славни академични традиции | StandartNews.com
  • Най-големият икономически университет в Югоизточна Европа чества 103 години
  • Всяка година 5000 средношколци и техните родители ни гласуват своето доверие
  • Още от втори-трети курс студенти ни имат достъп до най-желаните за работа компании
  • Създадохме първия "Стартъп хъб", подпомагащ иновативни бизнеси на студенти
  • Създаваме академии с бизнеса
  • Провеждаме пробни матури съвместно с школите за подготовка на кандидат-студенти и оценката от тези матури важи за приемен изпит при нас, казва ректорът проф. Димитър Димитров в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Димитров, УНСС навършва 103 години с каква емоция посрещате празника?

- Когато преди 103 години проф. Стефан Бобчев заедно със свои съмишленици създават Свободния университет за политически и стопански науки, освен обновените образователни идеи на своето време те вграждат в него своя патриотизъм и възрожденска страст, за да подготвят отговорни и достойни граждани.

Днес, в годината, в която честваме 170 години от рождението на нашия патрон, с увереност мога да заявя, че успешно надграждаме тези славни академични традиции. Затова и интересът към Университета за национално и световно стопанство нарасна значително, именно в годините на криза - закономерен резултат от последователната работа на ръководството и нашите преподаватели да предлагаме образование на световно ниво и сериозните ни усилия да се числим сред изследователските университети.

- Как постигате това, УНСС да е едно от най-желаните висши учебни заведения?

- Знаете ли, кандидат-студентската ни кампания е под мотото "Пътят на успеха минава през УНСС" и ние твърдо вярваме, че е така. Всяка година 5000 средношколци и техните родители гласуват своето доверие на нашия университет, като избират да учат при нас. Ние сме най-големият икономически университет не само в България, но и в Югоизточна Европа. Имаме реални постижения, които ни превръщат в едно от най-желаните висши учебни заведения. 10 на сто от всички студенти, обучаващи се в България, учат в УНСС, а от изучаващите икономика - 1/3 са тези, избрали нашия университет. 

Имаме политика да осигуряваме възможност на студентите за стажове, затова и нашите студенти имат достъп до най-желаните за работа компании още от втори-трети курс. Създаваме академии с бизнеса и така студентите черпят опит от лидерите на съответните компании. Ценният опит, който придобиват им дава възможност за много лесна и бърза адаптация после. Стимулираме студентското предприемачество и сме създали първият "Стартъп хъб", подпомагащ иновативни бизнеси на студенти. Проектите могат да получат до 50 000 евро финансиране от Фонда на фондовете.

Всичките ни студенти на практика се реализират още през първата година от своето завършване -  над 98 %.  Средната стартова заплата на тези хора е някъде около 2000 лева. Съвсем закономерно за четвърта поредна година Рейтинговата система на висшите училища ни определя като най-престижното висше училище в професионално направление "Икономика" според работодателите и преподавателите във висшите училища, а Министерството на образованието и науката оцени максимално високо годишното изпълнение на договора за изпълнение съгласно заложените от МОН политики.

- Конкурентно ли е образованието, което предлагате в чужбина?

- Изградихме един истински университет на бъдещето с международен обмен на преподаватели и студенти между 9 водещи европейски бизнес университета, с размяна на ресурси, виртуален кампус, с обща информационна система - ENGAGE.EU.  Все повече студенти и преподаватели осъществяват мобилност по програма "Еразъм+". Водещ университет сме в множество проекти, насочени към модернизацията на българското висше образование и изграждане на мрежи от висши училища, които имат възможност да споделят общи ресурси и да създават хибридни програми между университети с различен профил. Имаме дуални програми с университети в Европейския съюз, но и с държави извън него. Най-новото ни споразумение е за съвместна програма с Република Косово. Мисля, че успешно се вписваме в европейското образователно пространство

- Как върви кандидат-студентската кампания? 

- Гледам оптимистично на кандидат-студентската кампания. Създадохме Консултативен съвет за кампанията и успяхме да осъществим много срещи на живо в училища и общини из цялата страна. Ентусиазираното включване на целият преподавателски състав ще даде отличен резултат, уверен съм в това.

Провеждаме пробни матури съвместно с школите за подготовка на кандидат-студенти и оценката от тези матури важи за приемен изпит при нас. Работим успешно с Асоциацията на икономическите училища в България и с новосъздадената Асоциация на езиковите гимназии. 

Стартирахме мащабна програма за модернизация на учебната база и студентските общежития и енергийна ефективност на сградния фонд. На практика всички наши студенти ще имат общежития и то при отлични условия за живот. 

От новата учебна година предлагаме три нови съвместни бакалавърски програми - "Киберсигурност и електронно управление", "Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)" и "Педагогика на обучението по икономика и информатика". Новите програми ще подготвят най-търсените в бъдеще специалисти.

- В навечерието на празника с какви думи ще се обърнете към своите колети? 

- Когато се обърна назад, виждам сложния път на неизбежни промени, който извървяхме заедно. Пандемията, която беляза началото на моя мандат, ни изправи пред реална заплаха за учебния процес и кандидат-студентската кампания. Под заплаха бяха поставени приходите на университета и нормалния работен процес. Наложи се с неимоверна скорост да доизградим нашето дигитално лице и да потърсим бъдещите си студенти онлайн и то по начини, които никога не бяхме използвали. Най-важното обаче е, че благодарение на тази революция в работния процес, успяхме да постигнем и революция в начина си на мислене. Преобърнахме представите си. Научихме се да бъдем иновативни по абсолютно различен за нас начин. И резултатите не закъсняха. Пред опасността да се заличим, ние се отличихме. Вече за едно място се борят по трима кандидат -студенти, а публикационната ни активност е нараснала близо 5 пъти. Авторитетът на УНСС расте и сме търсен партньор за важни инициативи на международно и европейско ниво. Научните ни конференции задават новите икономически модели в периода на световна криза. 

Уважаеми преподаватели и служители, благодаря Ви за високия професионализъм и постоянните усилия да поддържате високо качество на преподаването и научните изследвания. Целта на нашите предшественици преди близо век е наша цел и сега - да гледаме предизвикателствата в очите и да търсим отговорите на въпросите, от които зависи бъдещето на всеки от нас, на нашия университет и на България. УНСС доказа своя потенциал да управлява промените, да намира креативни решения и да отстоява академичните си ценности и принципи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай