Правят извънредна матура за двойкаджиите

Не трябва обаче да са получили слаби оценки по повече от два предмета

Правят извънредна матура за двойкаджиите | StandartNews.com

Преминалите през национално външно оценяване и матуритетни изпити в целия обхват от 5-и до 12-и клас ученици, които са изкарали слаби оценки, ще могат да се явят на извънредна трета матура, даваща им шанс да се измъкнат от групата на двойкаджиите.

МОН дава разрешението за трета сесия, както става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев.

В документа се посочва, че във ведомството са постъпили запитвания на родилите относно възможността ученици, които не са положили успешно поправителните си изпити за учебната 2019/2020 да бъдат допуснати по изключение отново до явяване на изпити.

Изглежда не всички ученици са успели да наваксат пропуските по време на дистанционното обучение след средата на март. Затова и от МОН ще им дадат възможност да се явят на необичайната поправка, ако не са скъсани по повече от един предмет.

„С оглед мотивите, изложени в подадените молби и запитвания, и в интерес на учениците разрешавам по изключение да се организира и проведе трета поправителна сесия за учебната 2019/2020 година в срок до 12 октомври 2020 г. Разрешението се отнася за учениците, получили слаби оценки на поправителните сесии на не повече от два учебни предмета от задължителните, избираемите учебни предмети или задължителната, задължително избираемата или профилираната/професионалната подготовка”, пише в заповедта на Вълчев.

Според действащите наредби единствено учениците, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, не са се явили на поправителни изпити на редовните сесии, могат да се явят на допълнителна поправителна сесия по ред, определен със заповед на директора на училището, но не по-късно от 10 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай