Сряда,

Половин милион ученици ще получат храна у дома

От: Стандарт -
1886
Половин милион ученици ще  получат храна у дома
A
A
A

Повече от 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си. Това стана ясно след разговор между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по повод изказването на премиера Бойко Борисов да се намери начин производителите да бъдат подпомогнати при реализацията на продукцията им.

От въвеждане на извънредното положение в страната – 13 март, до момента, количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

От следващата седмица продуктите ще бъдат доставяни в училищата, след което представители на Социалния патронаж към Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще ги предоставят на семействата, чиито деца получават продукти по схемите. Предоставени за консумация ще бъдат плодове и млечни продукти с по-висока трайност – сирене и кашкавал.

По схемата „Училищно мляко“ са одобрени 3216 училища и детски градини, включващи 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“ са одобрени 3218 учебни заведения, в които са обхванати 417 455 деца и ученици.

Приетата мярка ще важи за целия период на въведеното извънредно положение, като след това доставките ще се извършват за изминалата седмица.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com