Отпадат два изпита за четвърти клас

Седми и десети клас държат тестове в един и същи ден

Отпадат два изпита за четвърти клас | StandartNews.com
  • Седми и десети клас държат тестове в един и същи ден

  • Най-дългата коледна ваканция планира просветното министерство

Просветното министерство тихомълком отмени два от изпитите, които традиционно се държат от учениците в четвърти клас - тези по "Човек и общество" и "Човек и природа". Така децата ще се потят само на тестове по български език и математика, които ще се проведат съответно на 27 и 29 май. Промяната става с новия график за учебните дни и ваканциите, който ведомството пусна за обществено обсъждане.
От години началните учители, а и родителите протестират срещу голямото количество изпити на четвъртокласниците, които не служат за нищо, освен за да има просветното министерство статистика как се справят децата. В края на миналата учебна година едно от сдруженията на школските директори внесе в МОН предложение за намаляване броя на изпитите на десетгодишните, като предложи това да бъде общ тест по всички предмети. МОН не прие изцяло предложението, но все пак редуцира изпитите до два. Двата отпаднали предмета всъщност бяха тези с най-слабите резултати от изпита, особено "Човек и общество".
Министерството обяви също и датите на матурите - 20 май за литература и 22 май за втори зрелостен изпит. За първи път изпити ще държат и учениците от 10 клас, които завършват първи гимназиален етап по новата програма. Те ще положат своите тестове по български и математика в един и същи ден с изпита на седмокласниците за гимназии -  на 9 юни и на 11 за математиката. На въпрос на "Стандарт" как ще изглежда изпитът в 10 клас, какъвто до момента не се е провеждал, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова коментира, че в момента тестовете се подготвят от работни групи и ще бъдат обявени до началото на учебната година. Всички автори на изпита по литература ще бъдат български, защото това е материалът, който се изучава в десети клас. Седмокласниците догодина ще пишат върху писателите, които са изучавали както в 7, така и в 6 клас.
За първи път се въвежда и безпрецедентно дълга коледна ваканция. Тя ще трае 16 дни - започва на 21 декември 2019 година и приключва на 5 януари 2020 г. Като контрапункт миналата година министерството се канеше да извика учениците в клас още на 1 януари, но след родителски протести склони датата да е втори. За сметка на това междусрочната ваканция ще трае само два почивни и един работен ден - от 2 до 5 февруари. От 11 до 20 април ще е пролетната ваканция за децата до 11 клас, а от 16 до 20 април ще почиват абитуриентите, които завършват на 24 май.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай