Образователният министър с ключови думи

Учителят трябва да е повече модератор, мотиватор, лидер, а нe само да предава знания, каза проф. Галин Цоков

Образователният министър с ключови думи | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

Учителят трябва да е повече модератор, мотиватор, лидер, а нe само да предава знания. Образование 5.0 става все по-ориентирано към личността, персоналното внимание и взаимодействие с ученика, и от уменията на учителите зависи да подготвят успешни хора. Това бяха част от акцентите в приветствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков към участниците в националната конференция „Социално-емоционално обучение в квалификацията на учители“, организирана от МОН и ПУ „Паисий Хилендарски“, съобщи Министерство на образованието и науката.

Образователният министър отбеляза обученията на 17 000 учители за работа с „Дигиталната раница“, което ще им позволи да променят дизайна на обучението чрез създаване на ново учебно съдържание. Той посочи също, че в началото на следващата година стартира нов проект, по който над 38 000 учители ще бъдат квалифицирани да провеждат обучение, свързано със STEM среда и прилагане на компетентностния подход.

Водещи лектори по време на форума бяха преподаватели от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сред панелистите е и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска.

Участниците в конференцията бяха приветствани от председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, която бе модератор на първия панел. Тя също очерта предизвикателствата пред новите реалности.

В рамките на форума се проведоха майсторски класове за учители и експерти, в които се включиха представители на висши училища и от Департаментите за квалификация.

В откриването на форума участие взе и ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Румен Младенов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай