Омбудсманът с препоръки за матурите

Диана Ковачева поиска материалът по български език и литература и по математика да бъде редуциран

Омбудсманът с препоръки за матурите | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска материалът по български език и литература и по математика в 7-и клас и този за матурите да бъде редуциран.

Началото на декември Вълчев заяви, че от МОН мислят да съкратят част от материала в изпитите за 7-и и 12-и клас, но до момента няма никаква яснота. Това допълнително внася напрежение сред децата и родителите им. 

В препоръката си Ковачева отново настоява и за отмяна на изпитите за 4-и и 10-и клас и през тази учебна година.

Поводът за препоръката за намаляване на материала за изпитите в 7-и и 12-и клас са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове. Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от 6-и клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от 7-и клас от началото на учебната година до март е едва 33 дни. Подобна е ситуацията и със зрелостниците.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, подчертава Ковачева.

Молбата за отмяна на изпитите след завършването на 4-и и 10-и клас също е продиктувана от жалби и подписки от ученици, родители и граждански организации. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка. 

„Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай