Неделя,

Няма да има нулева година

От: СТАНДАРТ -
6777
Няма да има нулева година
A
A
A

Няма да има нулева година. 60% процента от материала за учениците е преподаден. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. По думите му има много варианти докога ще продължи карантината, но няма да има нулева година. Много вероятно е училищата да останат затворени до Великден. Ако след това присъствената форма в школата се възстанови, няма да се наложат големи промени в училищата.

Възможно е дните в края на юни и началото на юли и началото на септември да се използват за допълнително обучение. Някои ще отучват повече дни по тази линия. „Юни месец не би стигнал за наваксване, но можем да влезем малко в юли. Рано е да се каже, но ако до 13 април бъдат възстановени учебните занятия, няма да има нужда от допълнително отучване и да влизаме в юли например“, каза още той.

Песимистичният вариант е принудителната изолация на децата да продължи до май месец, да се наложи по-голямо преструктуриране и отучване и да се стигне до изместване на приемни изпити. Ако всички страни изместят външните оценявания и зрелостните изпити, ще ги изместим и ние, каза Вълчев.

Засега датите за матурите се запазват, но няма да се включва целият учебен материал, обясни министърът на образованието и науката. Последните теми, раздели ще отпаднат. Има вероятност дори матурите да обхванат само материала до края на първия учебен срок.

Родителите да не правят планове до юни месец за туризъм и почивки, каза Вълчев. За него е рано още да се каже дали ще се навлезе в юли.

Тази година няма да има ученически екскурзии. Обикновено 5 дни отиват за тях.

Случи се една мини еволюция в системата на образованието – с преминаването към дистанционна форма на обучение, с ангажираността на родителите, взаимодействието родители – учители, с преминаването на проектно ориентирано обучение и др.“, каза още Красимир Вълчев. „Близо 95% от училищата в страната водят пълна форма на онлайн обучение, 5% са в частична форма на дистанционно обучение.

Учениците разполагат с много образователни електронни ресурси. Около 500 учители нямат технологична възможност, но някои обучават дори по телефона. Проблемът е при децата. Около 5% от тях нямат устройства вкъщи. Невинаги са достатъчни устройствата. Затова препоръчахме асинхронната форма за обучение, където детето не е нужно да стои пред устройствата, а материалите му се пращат. Ограничението е откъм устройствата.

Синхронната форма е във виртуална класна стая в реално време, но трябват достатъчно устройства, добър Wi-fi, както и проблема, че децата не бива да прекарват повече то 30 мин пред устройствата“, заяви той.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички