Няма да има нулева година

Песимистичният вариант е принудителната изолация на децата да продължи до май месец

Няма да има нулева година | StandartNews.com

Няма да има нулева година. 60% процента от материала за учениците е преподаден. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. По думите му има много варианти докога ще продължи карантината, но няма да има нулева година. Много вероятно е училищата да останат затворени до Великден. Ако след това присъствената форма в школата се възстанови, няма да се наложат големи промени в училищата.

Възможно е дните в края на юни и началото на юли и началото на септември да се използват за допълнително обучение. Някои ще отучват повече дни по тази линия. „Юни месец не би стигнал за наваксване, но можем да влезем малко в юли. Рано е да се каже, но ако до 13 април бъдат възстановени учебните занятия, няма да има нужда от допълнително отучване и да влизаме в юли например“, каза още той.

Песимистичният вариант е принудителната изолация на децата да продължи до май месец, да се наложи по-голямо преструктуриране и отучване и да се стигне до изместване на приемни изпити. Ако всички страни изместят външните оценявания и зрелостните изпити, ще ги изместим и ние, каза Вълчев.

Засега датите за матурите се запазват, но няма да се включва целият учебен материал, обясни министърът на образованието и науката. Последните теми, раздели ще отпаднат. Има вероятност дори матурите да обхванат само материала до края на първия учебен срок.

Родителите да не правят планове до юни месец за туризъм и почивки, каза Вълчев. За него е рано още да се каже дали ще се навлезе в юли.

Тази година няма да има ученически екскурзии. Обикновено 5 дни отиват за тях.

Случи се една мини еволюция в системата на образованието – с преминаването към дистанционна форма на обучение, с ангажираността на родителите, взаимодействието родители – учители, с преминаването на проектно ориентирано обучение и др.“, каза още Красимир Вълчев. „Близо 95% от училищата в страната водят пълна форма на онлайн обучение, 5% са в частична форма на дистанционно обучение.

Учениците разполагат с много образователни електронни ресурси. Около 500 учители нямат технологична възможност, но някои обучават дори по телефона. Проблемът е при децата. Около 5% от тях нямат устройства вкъщи. Невинаги са достатъчни устройствата. Затова препоръчахме асинхронната форма за обучение, където детето не е нужно да стои пред устройствата, а материалите му се пращат. Ограничението е откъм устройствата.

Синхронната форма е във виртуална класна стая в реално време, но трябват достатъчно устройства, добър Wi-fi, както и проблема, че децата не бива да прекарват повече то 30 мин пред устройствата“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай