Новост! Ученици обучават роботи у нас

Чрез въвеждане на различни команди

Новост! Ученици обучават роботи у нас | StandartNews.com

Източник: БНТ

Новост при учениците в този град.

Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект. Чрез въвеждане на различни команди децата от основно училище “Александър Георгиев Коджакафалията” програмират роботите да извършват различни движения, сред които бързо ходене, танци и говорни умения, предаде БНТ.

Нао е името на робота, превърнал се в помощник в обучението на ученици.

Нао е висок 60 см, може да говори, вижда, да усеща допир и болка, чрез вградени сензори. Поради многото си стави, той е изключително подвижен и успява да прескочи препятствия. Всичко това се случва с помощта на предварително зададени команди на компютър, които са събрани в т. нар. “блокчета”. Компютърът се свързва с робота чрез безжична Wi Fi връзка, а учениците програмират всяко негово движение.

Красимир Чакаларов: “Той се програмира чрез блокчета. Не е да се пише на ръка, което е много трудно да се пише на ръка програмирането и по този начин се прави с различни блокчета. Едно блокче е една команда и се сглобява всъщност кода на Нао.”

Михаил: “Когато човек примерно се мръдне, той с главата си следва този човек. Ако го програмираме чрез команден блок също ще може да прави действие-примерно човек си вдига ръката и той си вдига ръката.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай