Нов списък на защитените специалности

„Класическа филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Корабостроене и морска техника“ в Техническия университет

Нов списък на защитените специалности | StandartNews.com

„Класическа филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Корабостроене и морска техника“ в Техническия университет – Варна са две от общо осемте специалности за бакалаври, които ще влизат в списъка със защитените. Това предлага образователният министър Красимир Вълчев с промени в наредби на Министерски съвет, качени за обществено обсъждане.

От началото на година ведомството е получило предложения за актуализиране на списъка със защитените специалности от шест университета и осем от тях са одобрени с оглед потребността от кадри, става ясно от доклада му.

Класическа филология“ влиза в списъка, защото осигурява специалисти за културните институти (музеи, библиотеки), научните институти на БАН и висшите и средните училища в цялата страна, където се изисква владеене на класически езици и знания за класическата древност, необходими са преподаватели по латински език.

„Корабостроене и морска техника“ пък подготвя машинни инженери.

Две специалности в областта на ядрената енергетика също влизат в списъка - „Ядрена техника и ядрена енергетика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Топло- и ядрена енергетика“ в Техническия университет – София.

Учебните им планове обаче се различават. Инженери ще се подготвят и в новите защитени специалности „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ в Университета по хранителни технологии – Пловдив, „Металургия” в Химико-технологичния и металургичен университет – София и „Технология на дървесината и мебелите“ Лесотехническия университет – София

Три магистърските програми също ще влязат в списъка. Това са „Ядрена енергетика“ в ТУ– София, „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ в УХТ -Пловдив и „Технология на дървесината и мебелите“ ЛТУ – София.

Първокурсниците в защитените специалности ще бъдат освободени от такса.

По предложение на здравното министерство професионалното направление „Здравни грижи“ пък ще бъде включено в списъка на приоритетните. „Основната цел е да се гарантира по-голям брой на местата за субсидирано от държавата обучение в специалност „Медицинска сестра“.

Това е в синхрон с политиката в областта на здравеопазването за кадрово обезпечаване на сектора, както и за своевременно осигуряване на обучени специалисти.“, посочва в доклада си образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай