Денков: Няма основания да се отменят изпити

Денков очаква изпитите да минат добре и се аргументира, че организацията е много добра.

Денков: Няма основания да се отменят изпити | StandartNews.com

“Няма никакви основания да се отменят изпитите. Предаден е целият материал и от тази гледна точка няма никакво основание да бъде редуциран материалът, който ще бъде включен в изпита.” Това заяви служебният образователен министър Николай Денков в сутрешния блок на БНТ.

“Изпитите не изискват преповтаряне или преразказване, а се дава текст, който трябва да се прочете, след което да се напише есе или интерпретативно съчинение.”

Денков очаква изпитите да минат добре и се аргументира, че организацията е много добра. Наваксването на материала трябва да се случи до 30 юни.

По думите му организацията върви много добре и няма да се променя нищо в заложените мерки. Всички ученици трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура, има много малък брой карантинирани - осем човека за цялата страна. Няма никаква опасност за останалите ученици, увери Денков.

49 500 зрелостници ще се явят на матурата. Около 95% се явят на изпит и около 90% от тях успяват да го изкарат успешно и да завършат 12 клас. 1 400 души ще се явят на утрешната матура от предишни години. Предпазни маски ще има на разположение в училищата, но призивът е всеки да носи повече от една, за да може да си я смени по време на изпита.

До края на мандата на служебното правителство трябва да бъде извършен анализ на дистанционното обучение. Дистанционното обучение ще даде моментна картина по райони и по училища ще покаже къде има дефицити, обясни Денков.

Той не е привърженик да има един учебник по всичко.

Кандидат-студентските изпити ще се проведат с маски, присъствено и с всички мерки за ограничаване на инфекцията. Трябва да има мерки, които да убедят висшите училища, за които да е изгодно да се кооперират заедно. Това, което трябва да се промени, е да се повишат изискванията към преподавателите и студентите, настоя служебния образователен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай