Не избирайте най-добрия ВУЗ от рекламите

Студентите във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите са щастливи

Не избирайте най-добрия ВУЗ от рекламите | StandartNews.com
  • Студентите във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите са щастливи
  • За 27 г. сме дипломирали над 30 000 висшисти, от тях няма регистриран нито един безработен, казва проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров е създател и ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/. Председател на Национална борса за интелектуални продукти. Удостоен с почетния знак на град Пловдив за принос в развитието на образованието и науката. Удостоен с награда „Пловдив“ за принос към развитието на културата. Член на дружеството на писателите. Член на Управителния съвет на Съюза на учените Пловдив. Почетен гражданин на Пазарджик. Доктор хонорис кауза. Почетен професор на български и чуждестранни университети.

- Проф. Димитров, отминаха фойерверките на абитуриентските балове. Зрелостниците вече питат кои са добрите университети. Как ще ги ориентирате?
- Първо ще им кажа да избират най-доброто висше училище не от рекламите, а като питат тези, които вече учат или са завършили съответното висше училище. Народът казва: „Питай патило, а не старило!“
- Казват, че Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ е любимец на студентите. Защо?
- Вероятно е така. Броят на кандидат-студентите нараства всяка година. Нараства и броят на записалите се студенти.
Може би главната причина е, че за 27 години сме дипломирали над 30 хиляди висшисти. От тях няма регистриран нито един безработен. Може би затова, че се учи истински – човек действително инвестира в едно висше образование, което му осигурява добра кариера.
- Вие създадохте уникални специалности за управление на общините, на регионите. Има ли интерес?
- Не само, че има интерес, но в 22 общини се ползват кадри, завършили тази специалност. Тези кадри управляват професионално общините, а не на принципа „проба-грешка“. Сред тях има кметове на общини, заместник-кметове, директори на дирекции, главни експерти, експерти, общински съветници, кметове на селища, ръководители на отдели по туризъм, по финанси, по развитие на селските райони…
- Вашите специалности действително са много прагматични. Как стигате до разкриване на нова специалност?
- Изследваме обществените потребности. Нашата позиция е, че образованието е създадено, за да обслужва обществото, а не обратното. Когато една специалност е обоснована с реална обществена нужда, тогава всички са щастливи. Обществото – че получава полезни кадри, висшистите – че получават работни места, висшето училище – че кадрите му се реализират добре.
- Кое отличава вашия университет от другите?
- Първо: нашето разбиране, че висшето образование е не само наука, но и култура. Второто е предприемаческият дух, който вграждаме в нашите възпитаници. Третото е честно, лоялно, коректно отношение между ректорат, професори и студенти. За 27 години не сме си позволили да има разлика между обещание и изпълнение. Авторитетът на една институция се заключава в единството на думи и дела. Така се формира доверието. А доверието е единственият капитал на една фирма или на един човек. Четвърто: нулева толерантност към бездарни преподаватели. Пето: нулева толерантност към неадекватна администрация. Шесто: ние сме единствените, които се стремим да зарадваме студентите за студентския празник Осми декември. Студентите получават подаръците за Студентския празник на принципа на жребия. В жребия участват факултетните номера на записаните студенти.  Студентите спечелиха досега два автомобила /Пежо и Грейтуол – джип/  –  в Пазарджик и в Пловдив, десетки стипендии, лаптопи, екскурзии, таблети. Тази година автомобилът ще бъде с екологична насоченост – електромобил. Ще има десетки стипендии по 1000 лева, модерни лаптопи и таблети, почивки в страната, екскурзии до Рим, Париж, Лондон, Мадрид и др.
Седмо: всички студенти, които отговарят на условията, могат да пътуват всяка година до някой европейски университет, финансирани по програмата Еразъм на Европейския съюз. Студентите получават възнаграждение по европейски програми и за провеждане на практики, стажове.
- Как реализирате предприемаческия подход?
- Да, ние акцентираме върху предприемаческото мислене, защото България има нужда от способни работодатели. Едновременно с това учим студентите да се справят със специфичните български проблеми. Аз лично се възторгвам от успехите на всеки българин, постигнати с предприемачески дух, воля, упоритост, труд, творчество. Но има голяма група българи, които реагират първосигнално спрямо всеки, който малко ги надвиши и се задейства прочутата българска машина на завистта, злобата, доносите, сигналите, вредителството. Един от българските министри на просветата - проф. Константин Иречек, беше казал: „Чудя се този народ как се справя –  един върши работата, 10 гледат да му я развалят“. И това трябва да знаят. Защото, ако учат в Харвард,  Кеймбридж, Оксфорд, те няма да се научат да се справят тук. Нашето разбиране е, че в българските висши училища студентите трябва да се научат и на добрите, и на лошите страни в националната икономика и обществена среда. Така те ще бъдат по-подготвени да реагират. Най-глупавото е да лъжем студентите с идеализирани лекции, преписани от Западна Европа или САЩ, без да ги въвеждаме в реалната българска действителност. Тук е мястото да отбележа, че разликата между българската и американската икономическа среда е: в САЩ държавата и обществото силно подкрепят способния, предприемчивия, работливия. У нас – точно обратното. Всеки, който полага усилия да се извиси, му режат крилата, краката, ръцете, главата. Ако продължаваме с този манталитет, България винаги ще бъде бедна. Обучаваме нашите възпитаници не само на наука, но и на мъдрост, за да преодоляват тези черни плевели в българската душа.
- Защо студентите се чувстват добре  във ВУАРР?
- Защото едновременно могат да учат, да се грижат за любимите си хора, да не се отлъчват от семейството си и да работят. Повече от две десетилетия развиваме успешно дистанционна, индивидуална, задочна форма, разбира се, и редовна. И  осигуряваме триезично обучение – на български, английски и  руски език.
- Имате ли нови проекти?
- Да. Създадохме Частно средно бизнес училище „Талантите“ /от І до ХІІ клас/ с профил „Бизнес“ и „Туризъм“ със засилено изучаване на английски и руски език, което вече функционира отлично. Причината е, че вместо да хленчим, както много други го правят, ние решихме да се вземем в ръце и да подготвим добри кадри в средното училище. Също така, създадохме „Колеж по здравеопазване и спорт“, който получи лиценз от Министерството на образованието и науката. В него ще се обучават кадри след средно образование по специалностите треньор, парамедик и фитнес-инструктор. Допълнително разкрихме детска занималня, която вече е пълна с деца. Те са много щастливи, защото средата е екологична. Могат да спортуват, да учат чрез игри, да си берат от плодовете в двора - череши, круши, ябълки, киви, бадеми, грозде, смокини, праскови, кайсии…
Нашето разбиране е, че всяка грижа, внимание и любов към децата се пренася сто години напред.
- Вашите два четиригодишни мандата изтекоха. Каква е равносметката?
- Устойчиво развитие, акредитирани са степените „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“, постигната е национална и международна конкурентноспособност.
- Кой ще Ви наследи?
- За ректор на ВУАРР е избрана проф. д-р Марияна Иванова, която беше първи заместник-ректор по учебната и международна дейност. Нейният четиригодишен мандат стартира на 1 юли. Кариерата й е класическа: експерт, асистент, докторант, доцент, професор. Тя има изключителни приноси към развитието на ВУАРР и висок авторитет в страната и чужбина.
Тя е от кадрите, с които се гордеем, че са изградени в академичната школа на ВУАРР.
- А Вие, като сте толкова активна личност, какво ще правите?
- Ще бъда „самоходен паметник на образованието и културата“. /Смее се/ Ще заема позицията „Президент“ и ще отговарям за стратегии, инвестиции, иновации, диверсификации.
- Какво ще посъветвате кандидат-студентите?
- Нека се обадят на телефон 032 960 360 или да разгледат уебсайта www.uard.bg, за да разберат кой е най-близкият до тяхното местоживеене офис, в който могат да си подадат документите и да се запознаят с подробности по кандидатстването. А на тези, които искат да учат при нас, за да направят добра кариера, да имат добри доходи и да живеят качествен живот, им желая успех!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай