Ученик с програмиране си докарва петцифрен доход

Откриваме нова паралелка за компютърна анимация. Освен домати, ще гледаме и кокошки в училище

Ученик с програмиране си докарва петцифрен доход | StandartNews.com

 

  • Интегриран тест по всички предмети трябва да смени матурата
  • Частните уроци са като избора на екип в болницата - плащаш 800 лв. и имаш същата услуга
  • Откриваме нова паралелка за компютърна анимация. Освен домати, ще гледаме и кокошки в училище
  • Смисълът на математиката е да научи децата да решават реални житейски ситуации
  • Част от учениците идват без учебници, защото учебният материал е в облака
  • Не можеш да пратиш учител в командировка с деца за 20 лева на ден, казва Асен Александров в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Александров, 51-во училище се оказа най-желаното от родителите на бъдещи първокласници. Много деца ли останаха извън класацията?
- Критерият за тази своеобразна класация е бил колко деца са избрали само това училище - тоест родителите са решили "или там - или никъде". Но всички деца, които бяха в първа група, тоест живеят в близост до училището, са приети. Иначе имаше желаещи от цяла София.
- Според Вас ефективна ли беше електронната система за прием в първи клас? Имаше родителски оплаквания.
- Ако трябва да бъда искрен, на мен никога не ми е било по-спокойно при приема на първокласници. Системата ги класира, винаги ще има недоволни. Но никъде по света училищата не са еднакво добри. Родителите преувеличават разликата между българските училища, не е чак толкова голяма, колкото им се струва. А от първи до четвърти клас основно значение за детето има не училището, а учителят, при който ще попадне. Един добър учител за първокласниците е и като ментор, и като майка. Надявам се родителите да се успокоят и да вярват, че където и да са попаднали децата им, няма да е лошо.
- Имаше спорове относно детските лагери по програмата "Отново заедно" на МОН, свързани със заплащането на учителите, които ще придружават учениците. Как ще се решат при Вас?
-  Пуснах анкета сред учителите, има 10 желаещи, които са достатъчни. Заплащането ще го уредим, като от една страна ние им плащаме служебна командировка по 20 лева на ден. От друга страна, туроператорските фирми може да сключат договор с нашите учители и да им заплащат някаква сума, тъй като в тази ситуация те са на работа 24 часа, в които се грижат за децата. Подобна практика е имало и преди. Така че ще решим този проблем, но дяволът беше в детайлите. Този въпрос с командироването на учителите стои отдавна. По закона за командировките аз трябва да дам 20 лева на учител за командировка на ден, но едва ли някой ще отиде за няколко дни с десет деца срещу командировъчни от 20 лева на ден.  Според мен пакетът, който държавата дава, е доста голям, но той трябва да се разпредели едновременно между бизнеса, на който искат да се помогне - туристическия бранш, и между хората, които вършат работата и се грижат за учениците.
- А има ли желаещи ученици? Как ще се справите с критериите, които МОН посочи?
- Още сме на ниво проучване за желанията на учениците, но да - ще има желаещи. Трудният избор е точно тук. Едно дете в трети клас нормално ще отиде с учителката си, нали така? Но в класа има 26 ученици и почти всички се представят отлично. Няма как да откроим кой точно трябва да замине. Ако има 15-16 желаещи деца, как да ги подберем? Ще се опитаме да решим този проблем на ниво миниобщност. Например да отидат тези, които са били по-продължително време на дистанционно обучение. Или тези, които имат някакви особени заслуги. Ще препоръчаме самите класове да решат как да стане.
- Само учениците от начален етап ли планирате за тези лагери, или ще включите и по-големи?
- Ще включим и по-големи, но в момента по-малките имат по-голям интерес. Може да има и желания от учениците от по-горен клас, но не бих ги пуснал без подходящ учител - под това разбирам учител, който им е преподавал и ги познава. Имаме квота за 7 процента от учениците, така че ще се справим. А тези въпроси възникнаха, защото това е чисто нова програма.
- Някои учители тръгват по "зелени" училища или планират почивки, а все още не се знае кога точно ще са лагерите.
- Говорихме, че може да продължат до 10 септември. Надявам се от 1 юли или най-късно от 15-ти програмата да стартира.
- Тази година матурата за последен път е в такъв формат. Как би трябвало да изглежда интегрираният тест, който ще бъде предложен догодина?
- В него би трябвало да има въпроси от природните науки, а математиката да бъде използвана като конкретен инструмент, който да оценява способността на ученика да решава проблеми. Аз като математик познавам ученици, които решават уравнения и неравенства. И когато ги попитам кой житейски проблем може да бъде решен посредством това уравнение, те не знаят. А смисълът на тези математически инструменти е децата да могат да решават реални житейски ситуации. За какво учат преобразуването на всякакви сложни математически изрази, ако това не може да им послужи? Няма смисъл. От друга страна, толкова години говорим, че природните науки са важни, а по никакъв начин не измерваме напредъка на децата в тях. А след като го измерим, може да се сетим да направим някакви корекции.
- А какво да кажем за литературата, която досега бе единичен изпит? Там все пак трябва да има писане...
- Грамотността на детето може да се измери и върху въпроси, свързани с гражданското образование и етиката. Тезите по литература не трябва да бъдат върху определен автор или произведение. Може да има поставен някакъв въпрос - за героизма, за любовта, за приятелството. И ученикът със знанията, които е получил в клас, може да аргументира тезата си. Ако стане така, това ще даде много по-голяма свобода на учителите в избора на автори. Има го в много други държави - да не мислите, че в Германия например изучават всички автори. Учат определени автори от определени епохи. Тогава ще отпаднат и частите уроци, защото ученикът трябва да разсъждава върху някаква тема и да я илюстрира със свои примери.
- Частните уроци може би никога няма да изчезнат, защото родителите твърдо вярват в тях.
- Това е като заплащането за избор на екип в болниците. Плащаш 400 или 800 лева и получаваш същата услуга, която ще получиш и без да си ги платил. А ако един ученик, вместо да губи два часа в пътуване до частния учител и обратно и два часа при него, сам решава задачи, ще запомни това, кето е постигнал със собствени усилия. Иначе се побучава един полуфабрикат, който изчезва много бързо. Но родителите сами решават в какво да изразят обичта си към детето - в уроци или да го заведат на екскурзия.
- Какво ново в 51-во СУ през новата учебна година?
- Част от учениците вече идват без учебници - имат хромбуци и целият учебен материал им е изсипан в облака. По същия начин предават и домашните си работи. За седмокласниците откриваме нова паралелка, компютърна анимация. Вече имаме договор с "Бояна" и с няколко други яки фирми, за да могат учениците да получават знания по една от най-новите и модерни специалности. Досега имахме програмиране и един от моите дванайсетокласници според мен вече изкарва петцифрен доход с това, което умее.Другото ново е нашата оранжерия, в която отглеждаме домати, краставици, тиквички, за да могати  софийските деца да видят, че доматите "не се ядат с колчетата". Продукцията е малка - по три домата на паралелка, но децата са искрено ентусиазирани. От есента планираме да сложим там и три кокошки, така че учениците да видят и откъде идват яйцата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай