МОН слага рамки в заплатите на ректорите

В максималния случай ще бъде равна на около 2700 лева

МОН слага рамки в заплатите на ректорите | StandartNews.com
  • МОН слага рамки в заплатите на ректорите

Заплатите на ректорите на университети вече ще се формират според това, как те изпълняват своя мениджърски договор, сключен с министъра на образованието. Това предлага МОН в специална наредба, като в максималния случай една ректорска заплата ще бъде равна на около 2700 лева.
Идеята е, че всеки ректор ще сключва с министъра договор за управление на университета. Основната му заплата ще зависи както от това, каква е издръжката, която държавата отпуска на висшето училище, така и от общата оценка на заложените цели и задачи на вуза, което се оценява по четирибална схема. Не е описано обаче кой точно дава оценката за изпълнението на целите. За сметка на това става ясно, че ректорът ще получава всеки месец само основната си заплата, а парите за изпълнение едва в края на годината.
Ректори коментираха, че това ще понижи месечния им доход, при което ще бъде нарушен и колективния трудов договор - техните заместници на практика могат да се окажат с по-високи заплати. Други твърдят, че не е редно ректор, който е избран от Общо събрание, а не е назначен от министъра, да сключва договор за заплащането си с него. Според някои от ръководителите на университети, ще има рязко понижение на доходите в по-малките вузове. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков обаче заяви пред "Стандарт", че за него сумата би представлявала повишение. Той е и новият председател на Съвета на ректорите и коментира, че идната седмица ще свика онлайн заседание на колегите си, за да обсъдят предложението на МОН.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай