МОН поиска ЕК да махне джендърския въпрос към децата

Екипът на Красимир Вълчев настоя за редакция на скандалната анкета за пола в по програмата SELFIE

МОН поиска ЕК да махне джендърския въпрос към децата | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Чрез него третият влезе в 900 наши училища. Те участват в  електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Третият пол влезе в 900 училища

Когато свършат с отговорите обаче децата над 9 години трябва да дадат информация за пола си. Имат четири опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам". Същият избор имат и преподавателите. Това предизвика масовия гняв на родители и учители. ЕК контрира вчера, че резултатите от проверката на знанията остават за ползване в съответното училище и никой не събира данни за пола на учениците.

ВИЖ ОЩЕ: Вълчев даде заден за джендърската анкета (ОБЗОР)

С писмото си до Темис Кристофидо МОН иска от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро. Самият инструмент е на челна позиция на сайта на МОН, тъй като от него в голяма степен зависи въвеждането на по-голяма дигитализация в образованието. Министър Красимир Вълчев заяви, че би реагирал и по-рано, но не е имало сигнали срещу тази графа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай