Вторник,

МОН поиска ЕК да махне джендърския въпрос към децата

От: Стела Стоянова -
163
МОН поиска ЕК да махне джендърския въпрос към децата
A
A
A

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК г-жа Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Чрез него третият влезе в 900 наши училища. Те участват в  електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Третият пол влезе в 900 училища

Когато свършат с отговорите обаче децата над 9 години трябва да дадат информация за пола си. Имат четири опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам". Същият избор имат и преподавателите. Това предизвика масовия гняв на родители и учители. ЕК контрира вчера, че резултатите от проверката на знанията остават за ползване в съответното училище и никой не събира данни за пола на учениците.

ВИЖ ОЩЕ: Вълчев даде заден за джендърската анкета (ОБЗОР)

С писмото си до Темис Кристофидо МОН иска от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив. В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро. Самият инструмент е на челна позиция на сайта на МОН, тъй като от него в голяма степен зависи въвеждането на по-голяма дигитализация в образованието. Министър Красимир Вълчев заяви, че би реагирал и по-рано, но не е имало сигнали срещу тази графа.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички