Сряда,

Масовото тестване на учители започва утре

От: Мартина Суботинова -
108
Масовото тестване на учители започва утре
A
A
A

Масовото тестване на учителите за Covid-19 започва утре - 25 януари. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва поетапно, като е безплатно и доброволно.

По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса, съобщи bTV.

Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието коментираха, че между 40 и 50 % от работещите в училищата искат да се изследват. В градове като Русе и Ловеч процентите са едва 30, а най-много желаещи има в Силистра - 82%.

Списъците с желаещи не са окончателни. Всеки учител, който не е успял да се тества в своето училище, има възможност да го направи като дойде в лечебното заведение, което извършва манипулациите. В София в скрининга ще се включат и медицинският персонал в училищата, както и медици от Столичната РЗИ.

При положителна проба се карантинира целият клас. Следващ в процеса на тестване е персоналът в детските градини.

Утре в 7 часа в България ще пристигнат нови 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ("Пфайзер"/"БиоНТех"), съобщават от Министерството на здравеопазването.

Общо до края на март се очаква у нас да бъдат доставени 255 хил. дози от вече одобрените ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" (достатъчни за ваксиниране на около 127 хил. души, защото ваксината се поставя на два пъти).

До този момент в страната са ваксинирани 26 119 човека.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com