Мароко поздрави УНСС за 100 г.

Гордейте се с миналото, вълнувайте се от бъдещето

Мароко поздрави УНСС за 100 г. | StandartNews.com
  • Гордейте се с миналото, вълнувайте се от бъдещето

Със специални 10 юбилейни страници излезе ВЕСТНИК "СТАНДАРТ" по повод 100-годишнината на най-големия икономически университет в Югоизточна България - УНСС. На 21 май 2020 г. висшето училище, което има 150 партньори в 45 държави, отбеляза 100 години от своето основаване. В юбилейното приложение на "СТАНДАРТ", който може да намерите в големите вериги, бензиностанциите и кварталните магазини, ще откриете поздравленията на Бойко Борисов, Румен Радев и посланици за юбилея на УНСС, 100-годишната история на вуза, както и специално интервю с най-влиятелната българка Кристалина Георгиева, директор на МВФ и възпитаник на УНСС.

Закия Ел Мидауи,
Посланик на Кралство Мароко в Република България и Република Северна Македония

До уважаемия проф. д-р Димитър Димитров, ректор

УНСС отбелязва 100 години от своето създаване през 1920 г. като Свободния университет за политически и социални науки и ми позволете да се възползвам от възможността по време на честванията на 100-годишнината на вашата престижна институция да изразя най-топлите си пожелания за успех и благоденствие на вас, проф. Димитров, на членовете на академичния и неакадемичния състав на УНСС, на бивши и настоящи студенти и на всеки човек, свързан с университета.
За никого не е тайна, че днес УНСС е най-старото и най-голямото висше училище за икономически науки в Югоизточна Европа с над 20 000 студенти, обучаващи се в редовната и дистанционна форма на обучение в бакалавърската и магистърската програма, както и около 500 български и чуждестранни докторанти, обучавани в докторската степен. По време на последната ми среща с Вас и вашите сътрудници с радост разбрах, че УНСС си сътрудничи с над 100 университета по целия свят, като работи с тях по смесени програми, научни проекти, обмен на студенти и преподаватели.
В качеството си на африкански и арабски посланик, представляващ моята държава Кралство Мароко във вашата красива страна, Република България, действително се зарадвах, когато разбрах за броя на студентите от различни африкански и арабски държави, които са учили в и завършили международната магистърската програма по ядрена сигурност, която започна през 2016 г. с активната подкрепа на Международната Атомна Агенция във Виена и българското правителство. По време на една от срещите ми с африканските студенти и техните преподаватели бях впечатлена от техните обяснения, особено от информацията, че в програмата се подготвят високо квалифицирани специалисти за сектора на ядрената сигурност и че след първия и втория цикъл на програмата, студентите от България, Нигерия, Замбия, Ливан, Йордания, Буркина Фасо, Демократична република Конго, Судан, Мавритания, Уганда успешно са завършили програмата.
При многократните ми посещения на вашия университет, нямаше как да не се впечатля от материалната база и поех ангажимента да се срещна с президенти, ректори и декани на марокански университети с цел да препоръчам сътрудничество с УНСС. В резултат на това през 2019 г. УНСС установи много успешно и продуктивно партньорство с Университета Айбиен Тофейл в град Кенитра, един от многото държавни университети в Мароко, създаден през 1989 г. Понастоящем четирима студенти от Мароко се обучават в УНСС по програмата за мобилност Еразъм. С цел обогатяване и разширяване на партньорството, двата университета планират да подпишат Меморандум за разбирателство с цел създаване на конкретни програми за сътрудничество, които са в полза на всяка една от образователните институции както и с цел разучаване на възможностите за развитие на съвместните програми и дейности за обучение и други образователни програми от взаимен интерес.
Действително, от създаването си преди 100 години, академичния състав на УНСС и възпитаниците на университета са известни учени, членове на правителства, премиери, министри, депутати, политици, сред които са първият еврокомисар след като Лисабонския договор влезе в сила и първият български изпълнителен директор на МВФ, посланици, представители на вашата страна в международни организации, кметове, общественици, бизнесмени, банкери и др. Несъмнено имате причина да се гордеете с миналото на университета, както и да се вълнувате от неговото бъдеще.
Убедена съм, че УНСС, който със своето славно минало буди възхищение и респект, ще продължи своята традиция и призвание да служи на благородната цел да обучава и възпитава хората и да подготвя българските и чуждестранни студенти успешно да се реализират по света за още дълго време напред с незатихващ успех.
Още веднъж изказвам най-добрите си пожелания по случай стогодишния рожден ден на УНСС!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай