Лекар: Маски в училище да, изолатор – не

Как се отразяват мерките на психиката на децата?

Лекар: Маски в училище да, изолатор – не | StandartNews.com

Трябва да научим децата да носят маски. Доказано е, че най-добрият ефект е носенето на маска от двете страни - от учителите и учениците. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й най-важно е родителите да научат децата си на хигиена - ако маската падне на земята, в никакъв случай да не я слагат отново на лицето си, да не разменят маските си с други ученици. За изолаторите в училище д-р Николова обаче бе категорична: това звучи като "карцер". Според нея не бива дете в първи клас, например да бъде поставяно в изолатор само защото е вдигнало температура или нослето му потекло. Детето ще приеме това като наказание, защото е болно, каза д-р Николова. И обясни, че има лекарски кабинет, където детето би могло да изчака идването на родител.

По повод струпвания пред кабинетите на джипитата д-р Николова обясни, че е нормално и обичайно последната седмица преди 15 септември да има повече деца за ежегодните профилактични прегледи. Но даде съвет на родителите да се обадят първо на личния лекар на детето си и да се разберат кога да отидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай