Консорциум PlovdivWineUni обедини 3 университета в Пловдив

До края на годината президентът на Международната организация по лозата и виното Пау Рока ще посети УХТ

Консорциум PlovdivWineUni обедини 3 университета в Пловдив | StandartNews.com

Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университет създадоха консорциум PlovdivWineUni. На официална церемония в зала „Хоризонт“ на УХТ  ректорът проф. Пламен Моллов подписа Меморандум за партньорство заедно със зам.-ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Благой Маринов и  проф. Владислав Попов, зам.-ректор на Аграрния университет.

Трите водещи висши училища се обединяват, за да гарантират обучение на световно ниво на студентите от новата магистърска програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Меморандумът бе сключен по време на 69-та Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2022” на УХТ в присъствието на министъра на земеделието Явор Гечев, на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, на почетния консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и представители на ръководствата на висши училища в Пловдив.

На подписването присъстваха и гост лекторите на конференцията – проф. Виторино Новело от Факултета по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета в Торино, Италия и на проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.

"Това е исторически момент за висшето образование - за първи път три водещи университета в България се обединяват. Създаваме платформа, която ще формира синергия между тяхното знание и опит. Сега преподаватели ще могат да провеждат обучение в различните дисциплини, а студентите ще имат достъп до базите на трите  висши училища", заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов.  Той подчерта, че първата дейност на консорциума ще бъде извеждането на новата магистърска програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”.

Според министър Гечев това споразумение между трите университета и подкрепата на световни организации допринася не само за образованието на студентите и за развитието на науката, а и за държавата и за бизнеса. Имате пълно съдействие от Министерство на земеделието, заяви той.

В свой стил президентът на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев зарадва участниците с новината, че до края на годината президентът на Международната организация по лозата и виното Пау Рока ще посети УХТ, тъй като е приел поканата на българското правителство да гостува в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай