Историческо признание за преподавателите в УХТ

УХТ ще бъде третият университет в света, предлагащ програма съм сертификат от OIV

Историческо признание за преподавателите в УХТ | StandartNews.com

Преди всичко се обръщам към вас, изпълнен с респект и благодарност към духовните бащи на Университета по хранителни технологии, които преди 70 години са създали това единствено и уникално по рода си висше училище в България, нашата Alma Mater Alimentorum!

Това заяви ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов пред препълнената зала „Пловдив“ в Конгресния център на Международния панаир, преди да представи новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“. Обучението по нея ще се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното OIV, в консорциум с Аграрния и Медицинския университети в Пловдив.

Официални гости на специалното събитие бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът 2002-2012 Георги Първанов.

Проф. Моллов увери, че е щастлив пред този форум официално да обяви престижната 2-годишна магистратура, по която обучението ще се извършва на английски език, а преподаватели ще бъдат доказани световни експерти от винарския бранш. Той припомни, че този проект е първият, с който се е заел малко след встъпването си като ректор. Отнело му много усилия да утвърди УХТ в конкуренция с реномирани учебни заведения от страната и чужбина, изявили желание да въведат програмата под егидата на OIV. Университетът е избран на базата на доказаната си експертиза в обучението на студенти, включително чуждестранни, в областта на технологията на виното и напитките на винена основа.

С нейното въвеждане УХТ ще бъде третият университет в света, след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма съм сертификат от OIV. Така Международната организация по лозата и виното постави УХТ на световната карта на престижните академични винарски центрове.

Ректорът изтъкна, че това е историческо признание за преподавателите в университета, както и че огромна заслуга УХТ да бъде предпочетен имат двама души. Единият е президентът на OIV Пау Рока, който в знак на признателност през октомври 2021 г. на тържествена церемония във висшето училище бе удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“. Вторият е президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България Бранимир Ботев, който с решение на Академичния съвет бе удостоен със званието „Почетен професор на Университета по хранителни технологии”. Огърлие и грамота бяха връчени от талантливата и очарователна актриса Кристина Верославова , позната ни от ролята на Марта в най-новия сериал на БНТ - „ВИНА“.

Откриването на тази магистърска програма e голям успех не само за Университета по хранителни технологии, а и за целия бранш. Един ден тя ще направи от нашите талантливи деца чудесни експерти в една от най-престижните професии", заяви в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че създаването на хубаво вино не е само да го научиш, а трябва да го носиш и в себе си.

"Българските вина са познати по света, като едни от най-добрите.  Ние обаче не  сме направили така, че когато клиент влезе  в ресторант да  знае за тях и да ги потърси. Производството на вина трябва да влезе  туристическите маршрути, както го правят французите. Спокойно можем да предлагаме у нас винени маршрути и хубава храна", добави Илияна Йотова. Тя припомни, че вино у нас се е правило повече от 5000 години и заедно с българската роза е една от емблемите на България. 

"Добре е, че нашите лозари и винари могат да се възползват от европейски средства. Нашите изби  са добри  и ще стават още по добри. За това тук е и ролята на държавата, която трябва да ги подпомага.  А на младите хора от тази магистърска програма пожелавам "На добър час", завърши Йотова.

С топли думи към тях се обърна и президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България  и почетен професор на Университета по хранителни технологии Бранимир Ботев.

"Скъпи момичета и момчета. Чрез новата магистърска програма пред вас се откриват големи възможности за развитие не само в България, а в целия свят. Възползвайте  се от това. А в лицето на проф. Пламен Моллов ще имате истинска и важна подкрепа. Той е истински визионер в тази област", заяви Бранимир Ботев.

Специалното събитие продължи с тържествена церемония по връчване на престижната награда „Златен ритон“ от „Винария 2023“. Международния конкурс бе възстановен след 4-годишно прекъсване от УХТ в партньорство с Международния панаир в Пловдив. За първи път се съревноваваха и нови сортове вина, а в международните дегустации бяха представени проби от България, Германия, Сърбия и Турция.

На края своята тържествена Дионисиева клетва положиха 19 млади енолози – възпитаници на университета, завършили специалност „Технология на виното и пивото“ и започнали работа в лозаро-винарски фирми. По традиция те получиха грамоти от председателя на Съюза на енолозите в България - Станимир Стоянов и бяха приети в Съюза на енолозите. Ректорът проф. Моллов и зам.-ректорът доц. Спасов отправиха поздравления към младите си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай