Двойни стипендии за инженери

Нови училища по информационни технологии във Варна и в Стара Загора

Двойни стипендии за инженери | StandartNews.com
  • Нови училища по информационни технологии във Варна и в Стара Загора

Двойни стипендии дава държавата за инженери и други дефицитни технически специалности в университетите. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев за Канал 3. Имаме недостиг на специалисти в доста сфери, но най-болезненият, като че ли, е на технически специалисти с професионално и висше инженерно образование. Затова приемът е преструктуриран, даваме допълнителни стипендии, гласувахме стипендии за дуалната форма на обучение за учениците. Същото се случва във висшето образование, даваме втори стипендии в приоритетните професионални направления”, отбеляза министърът, който добави, че „добрата новина, е, че все повече ученици избират професионално образование”.

Дуалното образование у нас се разширява всяка година, двойно се увеличава броят на паралелките, но не само на дуалното. За трета поредна година правим сериозна крачка, 60% от общия прием в осми клас ще бъде за пръв път в професионални паралелки, каза Вълчев.

„Увеличаваме дела на техническото професионално образование. Във Варна и Стара Загора откриваме две нови училища, информационните технологии са също част от техническото образование”, изтъкна Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай