Два варианта за училищата. Ето кои са те?

Няма изоставане от учебния материал, каза Вълчев

Два варианта за училищата. Ето кои са те? | StandartNews.com

Два варианта има пред училищата в зависимост от развитието на пандемията.

Първият е при влошаване на ситуацията. „Засега има плавно увеличение на случаите, надяваме се, че ще успеем да стигнем до 4-и март, когато се връщат 6-и, 9-и и отново 12-и клас и съответно 17-и март, когато изтичат двете седмици на присъствено обучение“, обясни просветният министърът Красимир Вълчев пред БНТ. Това обаче няма да се случи на всяка цена. „Ако епидемичната ситуация се влоши по-рязко, системата е готова веднага да мине към обучение в електронна среда“, заяви Вълчев. В този случай приоритетно в присъствено обучение ще бъдат най-малките ученици и децата в предучилищна възраст.

В Вторият вариант е, ако ситуацията се запази. В този случаи по три випуска от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат присъствено. „Говорим за запазване на този график към момента. Ако ситуацията се запази, отново ще се продължи със 7-и, 8-и и вероятно отново 10-и клас“, заяви Вълчев.

В класните и стаи могат да се върнат децата от 5-и до 12-и клас, които са единствени в дадено училище. „Ние разрешихме на всички да се върнат в малките училища. 43 000 ученици се върнаха допълнително“, каза министърът. Така в момента около 60% от обучаващите се в системата учат присъствено.

Образователният министър обясни, че учениците имат пропуски, но те зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите. Положителното било, че няма цялостно изоставяне. „В момента нямаме изоставяне спрямо предходните години по отношение на скоростта на преподаване на изучаваните теми“, каза Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай