Понеделник,

Два варианта за училищата. Ето кои са те?

От: СТАНДАРТ -
Два варианта за училищата. Ето кои са те?
A
A
A

Два варианта има пред училищата в зависимост от развитието на пандемията.

Първият е при влошаване на ситуацията. „Засега има плавно увеличение на случаите, надяваме се, че ще успеем да стигнем до 4-и март, когато се връщат 6-и, 9-и и отново 12-и клас и съответно 17-и март, когато изтичат двете седмици на присъствено обучение“, обясни просветният министърът Красимир Вълчев пред БНТ. Това обаче няма да се случи на всяка цена. „Ако епидемичната ситуация се влоши по-рязко, системата е готова веднага да мине към обучение в електронна среда“, заяви Вълчев. В този случай приоритетно в присъствено обучение ще бъдат най-малките ученици и децата в предучилищна възраст.

В Вторият вариант е, ако ситуацията се запази. В този случаи по три випуска от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат присъствено. „Говорим за запазване на този график към момента. Ако ситуацията се запази, отново ще се продължи със 7-и, 8-и и вероятно отново 10-и клас“, заяви Вълчев.

В класните и стаи могат да се върнат децата от 5-и до 12-и клас, които са единствени в дадено училище. „Ние разрешихме на всички да се върнат в малките училища. 43 000 ученици се върнаха допълнително“, каза министърът. Така в момента около 60% от обучаващите се в системата учат присъствено.

Образователният министър обясни, че учениците имат пропуски, но те зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите. Положителното било, че няма цялостно изоставяне. „В момента нямаме изоставяне спрямо предходните години по отношение на скоростта на преподаване на изучаваните теми“, каза Вълчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички