Сряда,

Дистанционното обучение по-бързо изморява малките

От: Стела Стоянова -
194
Дистанционното обучение по-бързо изморява малките
A
A
A

Консултирах хлапета, които при първия локдаун спряха да излизат от къщи от страх, казва психологът Иван Игов в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Какви проблеми се породиха по време на дистанционното обучение за деца, родители и учители?

- Противно на това, което се говори, в обучението извън училищна среда децата по-лесно се уморяват. Освен това се губи груповата динамика, онова усещане в класа, което помага децата да са по-съсредоточени, особено по-малките, да са по-активни. Нещата са по-различни за различните възрастови групи. Докато за по-малките деца е необходимо максимално повече време да бъдат заедно, при по-големите не би трябвало да е такъв проблем - те биха могли да работят в смесен режим, част от задачите си да извършват вкъщи, а други - в училище. Голяма част от децата се притесняват да не заразят учителите си или да не занесат заразата вкъщи. Миналата учебна година една училищна директорка ми разказа как е заварила дете, което е било в присъствено обучение, да си прави бърз антигенен тест, за да не зарази семейството си, преди да се прибере вкъщи. Дете в пети клас!Много ученици преживяха тежки травми при починали техни учители. Ако се стигне до нов пик, до тежка ситуация, ние трябва да обърнем внимание на децата.

- А те как реагират?

- Има разлика между това какво говорят децата и какво наистина чувстват. Но, повярвайте ми, те невинаги споделят с родителите си това, което усещат. След първия локдаун аз лично консултирах деца, които не смееха да излязат от вкъщи. Информацията трябва да им се предава по начин, по който да я разберат, а такова изследване до момента не е направено. Най-важно е родителите да говорят реално на децата си за това, което се случва. Но забележете, че никъде в интернет например не могат да се намерят материали за това как да говорим на децата за ставащото. Така че за мен е правилно решението директорите сами да вземат становище кога децата да са присъствено и кога онлайн. Но решението децата да ходят на училище е в ръцете ни - без да се притесняват, че родителите и учителите са неваксинирани.   


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията