Директор: За връщането в клас питайте арменския поп

Хлапетата радостни: "Мамо, ще плюем в училище"

Директор: За връщането в клас питайте арменския поп | StandartNews.com
  • Хлапетата радостни: "Мамо, ще плюем в училище"
  • Чакат обществената поръчка за тестовете, възможно е да се забави до 8 ноември, каза Денков

"Питайте арменския поп кога ще се върнат децата в клас". Така коментира ситуацията училищен директор веднага след отрасловия съвет за възстановяването на присъственото обучение, който се проведе във вторник. Директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който ръководи повечето училищни директори, пък се пошегува: "Да Ви дам телефона на папата?" Причината е, че в момента има разнобой между учители, директори, родители и деца за връщането в класните стаи. Повечето от директорите и учителите винят за хаоса не образователното, а здравното министерство, чиито изисквания просветните власти са длъжни да изпълняват.Докато преди дни родители настояваха да има присъствено обучение, за да не отсъстват от работа, след като бе огласена идеята децата да отидат в клас със щадящ тест, много от родителите излязоха на бунт. Учителите също, ако им се наложи да се ваксинират или да си правят тест през три дни, за да преподават.

Оказа се, че не е угодно за никого връщането в класните стаи, ако за него се налага тестване. Много от учителите отказват да се ваксинират, а повечето отказват и да ги "бодат в носа" за каквито и да било тестове. Синдикат "Образование" заяви, че над 70 на сто от преподавателите не желаят да се подлагат на тестове или ваксинират. Някои от тях имат основателния проблем, че са с автоимунни заболявания, а все още нито една институция не се е произнесла как трябва да се подходи към хора с подобни болести."Аз имам 6 учители с позитивни тестове за ковид и не мога да намеря с кого да ги заместя. Едно е, ако непознат учител влезе в класната стая, друго е, ако влезе в платформата и никой от учениците не го познава, а и той не познава никого от тях. На практика урок няма да стане", разказва Диян Стаматов.Към момента все още не е ясно кога ще се върнат на училище първата група ученици, които са в началния курс и за която МОН твърди, че трябва да се върнат присъствено. За тях травмата от "Тука има, тука нема" присъствено и отсъствено обучение е най-голяма, защото те почти не познават нито съучениците си, нито учителите си.Самите преподаватели пък са скептични, че изобщо ще могат да преподадат нещо, ако трябва да правят и тестове."Как един учител ще прави тестове на 25 деца за 12 минути?", "Това няма да проработи", "Няма да дам да правят експерименти с детето ми!" - това са само част от забележките на родителите. Към тях обаче се присъединяват и директори - шефът на 107-мо училище Данко Калапиш заяви, че е невъзможно да се отнеме първият учебен час два дни от седмицата, за да се тестват учениците. Той предлага практика, която съществува в Германия и Гърция - родителите сами да правят тестовете със слюнка на децата.

Диян Стаматов пък посочи, че все още се чакат окончателни инструкции кой да тества децата, защото много от учителите категорично отказват да правят подобни тестове."Има много родители, които не вярват във вируса, те определено ще фалшифицират тези тестове", коментира Цветина Петрова от "Родители за безопасно образование" пред Нова тв.Най-щастливи май са малчуганите - "Мамо, мамо, утре ще можем да плюем в училище", заявил първолак, а майка му сподели радостта му в социалните мрежи.Вчера пък стана ясно, че за въвеждането на тестове в училище ще има отсрочка, а няма да стане още от понеделник, както съобщи първоначално здравният министър Стойчо Кацаров. Причината е, че трябва да приключи обявената от МЗ обществена поръчка, да се види точно какви тестове ще се прилагат и според техните характеристики да се вземат решенията за алгоритъма, по който ще се извършва изследването.По Закона за обществените поръчки е възможно и обжалване, което би отнело още време за процедурите."Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун", каза пред Bulgaria on AIR служебният министър на образованието акад. Николай Денков."Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме, и за двата, хората ще се объркат",  допълни още Денков.

МОН разработва различни варианти, като ги съгласува със здравни експерти, учителската гилдия и родителски организации, каза пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Тя уточни, че към момента около 30% от общините са в дистанционна форма на обучение с ротация. За пълното затваряне на училищата в зони със заболеваемост над 750 на 100 000 решенията се взимат от общините, а не със заповед на министъра. Затова МОН няма точна бройка за тях. Мария Гайдарова бе категорична, че тестовете за учениците ще са слюнкови. Но какви ще са точно характеристиките им, ще се знае след приключване на обществената поръчка. "Зависи какви тестове ще бъдат предоставени - дали ще могат сами децата да ги правят или ще имат нужда от помощ. Дали ще могат родителите да ги прилагат у дома - дали ще имаме това доверие и равнопоставеност между тях, или може в класната стая. Ще уточним вариантите, след като знаем спецификите на одобрените тестове. Засега е сигурно, че за децата със СОП няма да може тестването да е в училище и  това ще се прави у дома", каза Мария Гайдарова. Тя уточни, че тестовете са анонимни и никъде няма да се вписват лични данни. В момента се проучва как да става изхвърлянето, като се събират и правни, и медицински гледни точки.Без да е окончателно решение, ако тестовете се правят в класна стая, няма да е нужно родителите да чакат, защото процедурата вероятно ще ще отнема поне 15 минути. Само ако има позитивна реакция, ще се действа по процедура - класният ръководител ще се обади на родителя. Ако детето е в класната стая, ще се отдели. Зам.-министърът не се ангажира със срок кога ще влязат в сила зелените сертификати на учителите. "Не задължаваме никого. Но ако искаме безопасна среда, трябва да имат ваксина или да се тестват", каза тя."Зеленият сертификат" ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни, увери Денков.Засега не се обсъжда затваряне на детските градини. За тях МОН разписа отделни насоки преди старта на учебната година. Но ако има заповед на МЗ, ще трябва да бъде изпълнена, уточни Мария Гайдарова.

 

Родителите ще избират  - тест или дистанционно

Родителите ще имат избор - или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн, съобщиха от МОН вчера. Особено за малките ученици до IV клас, присъственото обучение е ключово важно, отбелязват от министерството.Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят.Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост  ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), имунизиране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа, посочват от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай