Вторник,

Децата в час само за български и математика

От: СТАНДАРТ -
714
Децата в час само за български и математика
A
A
A

Ще се върнат ли децата в класните стаи? От кога и за колко време? Какъв ще е новият ред в училище, за да се предпазят малките от коронавируса? Въпросите не спират да си задават учители и ученици. Образователното министерство работи по различни варианти. Единият от тях е децата да се върнат в час, но само за български и математика. Идеята се обсъжда най-вече за учениците от 7-ми и 12-ти клас, на които им предстоят матури и кандидатстване в гимназия и университет. Възможно да има допитване до родители и учители кога тези деца да се върнат в красните стаи, съобщи Нова тв.

Учениците вероятно ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно.

Образователно министерство и синдикатите заедно ще умуват как най-безопасно да стане връщането в клас. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Ако трябва да се спазва дистанция, тя не може да се спазва в училище, това е ясно. Трябва да решим ще се рискува или не“, коментира директорът на 51 СОУ училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Евентуалното връщане на 7-ми и 12-ти в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка“, посочи още Такева.

Притеснения има и у родителите. От това, че децата трудно ще се справят с кандидатстването, до това, че няма да спазват дистанция. „Това са млади момчета и момичета, те няма да спазват дистанция в тези сравнително малки стаи. Притесняваме се, че ще се обезсмисли всичко, което изтърпяхме досега. Който иска да учи, учи и сега. Който не иска да учи и да го закарат в класните стаи - пак няма да учи“, заяви през Нова тв Атанас Попов, баща на дванадесетокласник от Варна.

Провеждането на матурите също трябва да е съобразено със спазването на социална дистанция. „Няма да бъдат по 15 души в стая, а например по 6 в стая по 50 кв. Просто учителите ще бъдат натоварени малко повече. Вместо два дни дежурни, ще са в четири дни дежурни като квестори“, смята още директорът на 51-о СОУ Асен Александров.

До 10-ти май ще бъде обявен и материалът, върху който ще се провеждат изпитите на база на проучване от училищата. От МОН заявиха, че в материалите няма да бъдат включени уроците по време на дистанционното обучение.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички