Децата в час само за български и математика

Търсят варианти за провеждане на матурите

Децата в час само за български и математика | StandartNews.com

Ще се върнат ли децата в класните стаи? От кога и за колко време? Какъв ще е новият ред в училище, за да се предпазят малките от коронавируса? Въпросите не спират да си задават учители и ученици. Образователното министерство работи по различни варианти. Единият от тях е децата да се върнат в час, но само за български и математика. Идеята се обсъжда най-вече за учениците от 7-ми и 12-ти клас, на които им предстоят матури и кандидатстване в гимназия и университет. Възможно да има допитване до родители и учители кога тези деца да се върнат в красните стаи, съобщи Нова тв.

Учениците вероятно ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно.

Образователно министерство и синдикатите заедно ще умуват как най-безопасно да стане връщането в клас. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Ако трябва да се спазва дистанция, тя не може да се спазва в училище, това е ясно. Трябва да решим ще се рискува или не“, коментира директорът на 51 СОУ училище "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Евентуалното връщане на 7-ми и 12-ти в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка“, посочи още Такева.

Притеснения има и у родителите. От това, че децата трудно ще се справят с кандидатстването, до това, че няма да спазват дистанция. „Това са млади момчета и момичета, те няма да спазват дистанция в тези сравнително малки стаи. Притесняваме се, че ще се обезсмисли всичко, което изтърпяхме досега. Който иска да учи, учи и сега. Който не иска да учи и да го закарат в класните стаи - пак няма да учи“, заяви през Нова тв Атанас Попов, баща на дванадесетокласник от Варна.

Провеждането на матурите също трябва да е съобразено със спазването на социална дистанция. „Няма да бъдат по 15 души в стая, а например по 6 в стая по 50 кв. Просто учителите ще бъдат натоварени малко повече. Вместо два дни дежурни, ще са в четири дни дежурни като квестори“, смята още директорът на 51-о СОУ Асен Александров.

До 10-ти май ще бъде обявен и материалът, върху който ще се провеждат изпитите на база на проучване от училищата. От МОН заявиха, че в материалите няма да бъдат включени уроците по време на дистанционното обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай