50 милиона за скок на заплатите във вузовете

Университетите вдигат доходите от януари, казва проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

50 милиона за скок на заплатите във вузовете | StandartNews.com
  • Университетите вдигат доходите от януари, казва проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС в интервю за вестник "СТАНДАРТ"


- Проф. Димитров, правителството ще отдели в бюджета си 50 млн. лева за увеличаване на заплатите на преподавателите във висшите училища. Това ново решение ли е?
- Това бе представено на среща в сряда между премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и образователния министър Красимир Вълчев, а от страна на Съвета на ректорите - проф. Анастас Герджиков, аз и проф. Христо Белоев. Всъщност тези увеличения са заложени още с промените в Закона за висшето образование в началото на годината, където е регламентирана базова основа за заплатите на асистентите. В момента те са много различни в съответните университети. Варират между 7000 и малко над 2000 лева. А създаването на единна основа означава, че трябва да бъдат променени и заплатите на доценти и професори, защото в някои висши училища заплатата е под 1000 лева за професор, така че се налага да бъдат увеличени и тези прагове. Питаха ме дали това решение е свързано с протестите - не, не е свързано. Взето е доста по-рано.
- Каква трябва да стане единната база за асистентска заплата?
- Около 1300 лева, поне такива числа се обсъждат в момента. Оттам нататък стъпката в повишението на заплата на главен асистент, доцент и професор е с по 150-200 лева. Изисква се за този период да се променят вътрешните правила, а и да не забравяме, че преподавателите получават добавки за прослужено време и други, така че увеличението е по-голямо, отколкото изглежда на пръв поглед. Това решение за увеличение на заплатите показва и отношението към образованието. Не бих искал да спекулирам с точни суми, защото всеки университет ще има свобода как да управлява парите си.
- Кога би трябвало преподавателите да получат първото си увеличение?
- Ако няма политически промени и бюджетът бъде гласуван навреме, още през януари.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай