Жена почина след отказ за прием на пет болници!

Имали съмнения за COVID заради двустранна пневмония

Жена почина след отказ за прием на пет болници! | StandartNews.com

49-годишна пловдивчанка издъхна след отказ на пет болници да я приемат. За случая информира разказа БНТ. Софка починала в последната болница, до която се добрали след дълго обикаляне, разказа дъщер й пред телевизията.

Майката на Мирела вдигнала 37,5 температура и имала лека кашлица. Личният лекар следил състоянието й, което за 48 часа рязко се влошило и жената спряла да се храни.

Обадила се на Спешна помощ, а медиците я оставили да се лекува вкъщи. На следващия ден я прегледал и личният й лекар, който издал направление за хоспитализация и се обадил за линейка.

В негово отсъствие екипът преценил, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките завели Софка в УМБАЛ "Свети Георги". Насочили ги към дежурните в Инфекциозната клиника.

"Взе и секрети за PCR тест, резултата от който щеше да стане понеделник, вторник. И аз я попитах мислите ли че тази жена има време до понеделник, вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не може ли да я приемат, защото нямали места", разказа Мирела Бочукова - дъщеря на починалата пред репортера от БНТ-Пловдив Нели Ангелова.

Софка страдала и от хронично неврологично заболяване.

"Нейното заболяване е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за коронавирус, но няма типични симптоми", каза Мирела Бочукова.

"В 6 часа докторът излезе и ми каза, че просто той е бил до тук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие, че няма излезнал PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата", разказа Бочукова.

В писмен отговор до БНТ от университетската болница "Свети Георги" се казва, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението.

"Потърсихме за коментар и останалите лечебни заведения, но не получихме официално становище", обясни репортерката Нели Ангелова.

Софка е починала в общинската болница "Свети Пантелеймон", а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря й е отказала аутопсия.

Резултатът от PCR теста излязъл три дни след смъртта й и е отрицателен. От сдружението за развитие на българското здравеопазване са категорични, че близките трябва да подадат сигнал до агенция "Медицински надзор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай