Закопчават организирани престъпници в бургаско

Арестувани до момента са 10 души, сред които криминален контингент и държавни служители

Закопчават организирани престъпници в бургаско | StandartNews.com

От ранния следобед вчера на територията на общините Бургас, Камено и созополските села Зидарово и Габър тече специализирана акция на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, съобщава Флагман.бг.

Арестувани до момента са 10 човека. Сред тях има криминален контингент и държавни служители.

По информация на Флагман.бг се разследва Организирана престъпна група (ОПГ) за отглеждане и разпространение на наркотици, в което членове са служители от дирекцията по горите в Бургас.

„Тъй като акцията се провежда под ръководството на самия директор по "Вътрешна сигурност" в София, смятаме, че предстои арест и на бургаски полицаи. Методиката по която бяха извършени арестите говори за постъпателност, разпитите трябва да доведат до разобличаване на вътрешен човек от системата“, каза източник на Флагман.бг.

Вчера от дома му в Камено е бил изведен горският стражар от РДГ Бургас Людмил Бинев. Операцията по задържането му  била достатъчно зрелищна заради присъствието на спецчасти с качулки. Хората са видели необичайното струпване на тежковъоръжени полицаи, което ги е шокирало. Те са забелязали и как местният отговорник по контрола на оръжията влиза в къщата, за да уточни дали пушката на Людмил Бинев е законна.

В Бургас от домовете им са изведени братята Димо и Стамен Ангелови. И двамата в момента имат легален бизнес чрез спедиторска фирма за предоставяне на превоз с камиони. Те са известни в криминалните среди.

Баща и син от село Габър с малки имена Иво и Михаил също са откарани в ареста.

Оперативно-издирвателният екип от ГДБОП е наблюдавал ОПГ-то около месец – заснети са достатъчно кадри, включително и с дрон, в района между селата Зидарово и Габър, община Созопол.

Става въпрос за огромна обработваема площ с 4 хиляди броя професионално отглеждани растения канабис. Дейността на групата е била проследявана до момента на пласиране на стоката като суха маса.

По информация на Флагман.бг килограм изсушен качествен канабис от тази плантация струвал 5 хил. лева.

За отбелязване е, че арендатор на земята между двете села е един от най-известните предприемачи в района – Стоян Дженезов. Негова родственица е съпруга на Димо Ангелов, който е част от ОПГ-то и е арестуван в Бургас. Баща й е бивш служител на органите на МВР и първи братовчед на Стоян Дженезов, разказват хората от село Зидарово.

Официално земята се е обработвала под прикритието на земеделска площ за отглеждане на дини и чушки.

Разработката на ГДБОП е започнала след като местен човек е забелязал фотоклетките в района, които са служели за предупреждение, ако външен човек направи опит да приближи канабисовата нива. Самата дейност по отглеждането на растенията и пласирането като стока напомня изцяло прийомите на колумбийската наркомафия, каза източник на Флагман.бг, наблягайки на факта, че подобна организация е невъзможна без покровителство от страна на ченге.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай