Закопчаха банда за трафик на мигранти, схемата им е уникална

Десетима са задържаните, а едно лице е под „домашен арест“

Закопчаха банда за трафик на мигранти, схемата им е уникална | StandartNews.com

Източник: МВР

Десет души са задържани до момента в хода на специализирана полицейска операция по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на мигранти. Това съобщи пред репортери директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов преди заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Той обясни, че десетима са задържаните, а едно лице е под „домашен арест“ в Монтана. „Към осем от тях ще има предявени обвинения“, посочи главният комисар и допълни, че към шестима обвиненията вече са повдигнати и са с мерки за задържане за 72 часа. „За останалите след изтичането на 24-часовата мярка за задържане ще се вземе решение, може би ще бъдат свидетели“, каза още Антон Златанов.

„Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази сутрин. Един се издирва, не е бил на адреса“, коментира директорът на „Гранична полиция“ и съобщи, че по операцията още текат процесуално-следствени действия, претърсвания и разпити на свидетели.

„Групата е действала по следния начин: има двама лидери, които чрез принуда и заплахи са принуждавали изпаднали в парична недостатъчност и зависимост хора да превозват мигранти“, поясни главният комисар. „Всички задържани са българи. Интересното е, че лидерите не са криминално проявени“, каза още Златанов и уточни, че половината от задържаните също не са криминално проявени и не са осъждани.

„Групата е много мащабна, с ясни и различни нива, с лидери, с техни помощници и изпълнители“, поясни директорът на „Гранична полиция“ и уточни, че маршрутът за превозването на мигрантите е бил от Турция към Западна Европа през Сърбия.

„Изключително добра съвместна работа имахме под надзора на Софийска градска прокуратура през целия период. От няколко месеца наблюдаваме групата, извършваме оперативно-издирвателни мероприятия“, каза още Златанов и изтъкна, че реализация на толкова мащабна организирана престъпна група от години не е правена.

„Всеки, който се упражнява по различни медии, че случайно са залавяни по кръстовища и след катастрофи трафиканти на мигранти, трябва да си взима думите назад. Тъй като много пъти и аз, и мои колеги заявявахме, че понякога се налага да оставим трафиканта, шофьора на мигрантите да премине и да го заловим където и когато ние преценим, за да можем след няколко месеца да документираме в няколко тома доказателствен материал, за който да нямаме съмнение, заедно с прокурорите, за това че трябва да бъдат повдигнати обвинения“, коментира Антон Златанов.

Схемата на действие на бандитите бе разяснена и в информация, разпространена от пресцентъра на МВР, която гласи:

Специализираната полицейска операция е проведена днес на територията на София и Монтана от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, под наблюдението на Софийската градска прокуратура.

Извършени са процесуално-следствени действия на 8 адреса, задържани са 11 души, след които и двама лидери на престъпната група.

Групата е извършвала незаконна дейност, свързана с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на групи незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа, което е престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 280 и чл. 281 от НК. Иззети са веществени доказателства – пистолет с празен пълнител, мобилни телефони, тефтери, таблети, лаптоп, СИМ карти, бяло вещество, наподобяващо амфетамин и др.

Граничните полицаи започват работа по пресичане на престъпната дейност преди няколко месеца. В хода на работата са проведени множество оперативно-издирвателни действия. Установени са членовете на организираната престъпна група, която била със строго определена структура и йерархия. Разкрити са конкретните задължения, които всеки изпълнява при осъществяване на незаконната дейност.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи кредити в ж.к. „Младост 1А“ в София. Те са изградили канал за транспортиране на нелегални мигранти през територията на страната. За целта са набирали шофьори от клиентите на офиса си, които са били в затруднено финансово състояние. Те са съпровождали леките автомобили, превозващи мигранти. Поддържали са връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно са ги предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да участва в трафика на мигранти, е бил подложен на заплахи и побои.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други  транспортирането е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

Информацията е докладвана на Софийската градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП – Аерогари.  Извършени са действия по разследването и са събрани множество доказателства за дейността на групата.

Днес осем от задържаните са привлечени като обвиняеми, като на седем от тях с прокурорско постановление е наложено задържане до 72 часа.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай