Внимание!Ало-измама с кръвна плазма

Искат по 4900 от възрастни хора за лечение

Внимание!Ало-измама с кръвна плазма | StandartNews.com

Бумът на заразени с коронавирус събуди телефонните измамници. Освен познатите до момента схеми, в репертоара си те бързо включиха лечението на коронавирус с кръвна плазма. Искат пари уж, за да помогнат на близки на хората, на които се обаждат.

Мощениците обещават лечение на коронавирус срещу 4900 лева. От няколко дни измамниците тормозят по телефона жителите на Карнобат. "Опитаха се така, един се опита преди няколко време, но затвори бързо телефона. Бързо реагирах", каза пред БНТ Събка Николова, жител на Карнобат.

"Тези телефонни измамници имат много добра информация и знаят къде да ударят точно. Аз познавам тук две жени, които са измамени с 5-цифрени суми", каза Никола Вълчев, жител на Карнобат.

"Телефонните измамници се обаждат и искат ценни вещи и парични суми са за закупуването на кръвна плазма от вече преболедували хора от COVID, която всъщност е необходима за лечението на близък роднина на възрастния човек, които се е заразил от актуалното напоследък заболяване", каза Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Телефонните измамници зачестили своите обаждания през последните 10 дни.

"Аз мисля, че на наша територия работят главно мулетата, защото тези, които ги организират, поне практиката на полицията това е показала, даже не са в България. Звънят от Румъния. Търсят наивници. Обикновено звънят на домашни телефони, което не е много трудно, защото е достатъчно да намериш един стар телефонен указател, в който пишеше и телефонните номера и кои са им притежателите", каза Георги Димитров, кмет на Община Карнобат.

От Общината са започнали кампания с раздаването на брошури срещу новите измами, като публикували и съобщение в общински вестник. Към момента извършителите все още не са задържани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай