Удариха тлъста група фалшификатори на евро и паспорти

Става въпрос за една много добре структурирана и организирана група от граждани

Удариха тлъста група фалшификатори на евро и паспорти | StandartNews.com

Градската прокуратура в София (СГП) и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиво евро и документи за самоличност. При операцията са открити множество неистински банкноти с номинал 50 евро, както и подправени лични карти и шофьорски книжки.

„Иззети са веществени доказателства, от които е видно, че с определени технически средства – машини, са произвеждани неистински парични знаци, както и неистински официални документи. Става въпрос за организирана престъпна група”, обясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

„Става въпрос за една много добре структурирана и организирана група от граждани, която се занимава трайно и системно с производство и разпространение на неистински парични знаци в евро”, добави заместник административният ръководител на СГП Чавдар Пастованов.

По случая са претърсени множество адреси в София, има и задържани. „Установено е значително количество такива банкноти, средства за тяхното произвеждане, както и средства за производство на неистински документи за самоличност – български и международни паспорти, лични карти, свидетелства за управление на МПС и чуждестранни такива”, добави Пастованов.

По думите му става въпрос за „доста мащабна схема” със затворен цикъл за производство и разпространение и износ извън България на неистински парични знаци. „Повдигнати са обвинения на четирима граждани за тежки умишлени престъпления. Те са задържани за срок до 72 часа и обвиненията им се прецизират”, поясни заместник административният ръководител на СГП.

Органите на реда са наблюдавали престъпната група от април. „Основно са изготвяни и разпространявани банкноти с номинал 50 евро. Те са предпочитани за производство, тъй като са лесни за обращение. Такива банкноти са засечени в страни от ЕС, сред които Франция и Германия”, каза директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

При операцията, като заготовка, са открити 125 000 евро. Акцията е проведена съвместно с Европол. „Всички задържани са добре известни на ГДБОП по линия на фалшификации”, допълни Серафимов. Има данни, че един от задържаните в миналото е бил съпричастен към трафик на мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай